Slatki vs. bijeli krumpir: Koji je zdraviji?

Istražili smo nutritivne vrijednosti slatkog krumpira (batata) i običnog, bijelog krumpira i usporedili ih, kako bismo otkrili koji je zdraviji.

by | 14 travnja, 2021
Slatki vs bijeli krumpir

I slatki (batat) i bijeli krumpir sadrže vitamine i minerale koji su zdravi za naše tijelo. No je li batat toliko zdraviji koliko na to upućuje njegova znatno viša cijena? Usporedbom nutritivnih vrijednosti saznat ćemo odgovor na ovo pitanje.

Nutritivne vrijednosti slatkog krumpira

Jedan pečeni batat srednje veličine ima oko 100 kalorija, 24 g ugljikohidrata, 4 grama vlakana i 2 grama proteina. Ova vrsta krumpira puna je ugljikohidrata koji se sporije probavljaju, pa nas samim tim čini duže sitima i daje nam energiju na duže staze. Jedan srednji batat pruža nam četiri puta više vitamina A od preporučene doze, a ovaj vitamin nam pomaže u izgradnji hemoglobina – koji opskrbljuje stanice cijelog tijela kisikom.

Nutritivne vrijednosti bijelog krumpira

Bijeli krumpir ima vrlo lošu reputaciju, a razlog se krije u tome što se najčešće konzumira pržen, kao pomfrit ili čips. Međutim, jedan srednji bijeli krumpir ima zapravo mnogobrojne hranljive nutrijente. S ljuskom, jedan bijeli krumpir sadrži oko 179 kalorija, 37 grama ugljikohidrata, 4 grama vlakana i 5 grama proteina. Bijeli krumpir bogat je kalijem i sadrži 26 posto dnevne potrebe ovog minerala, što je puno više nego što sadrži banana. Bijeli krumpir također sadrži i tzv. otporni ili rezistentni škrob. On se razvija kad se krumpir, nakon termičke obrade, ohladi. Otporni škrob tijelo ne može probaviti, pa nas duže čini sitima. (Pročitajte: Što je maca i kako je postala jedna od najpopularnijih supernamirnica?)

Ali koji je krumpir zdraviji?

Obje vrste krumpira bogat su izvor ugljikohidrata, međutim batat sadrži malo više vlakana i ima malo manji glikemijski indeks od bijelog krumpira. Iz tog razloga, razina glukoze u krvi će rasti sporije kad konzumiramo slatki krumpir nego kad konzumiramo onaj bijeli. Također, batat je pobjednik i kad je u pitanju sadržaj vitamina A.

Zaključak je da je slatki krumpir za nijansu zdraviji, ali i da bijeli krumpir ima neopravdano lošu reputaciju. Kad je pripremljen na odgovarajući način (kuhan ili pečen i preliven zdravim uljem), u pitanju je vrijedna namirnica. (Pročitajte: Zašto biste klice trebali uvrstiti u prehranu i kako ih možete uzgojiti sami)

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs

Foto: Ella Olsson/Unsplash