Slanutak – savršena zamjena za meso!

by | 12 rujna, 2014

Leblebija, slanutak, ceci, naut i slani grah imena su u narodu za ovu mahunarku izuzetne nutritivne vrijednosti. Upotrebljava se još od drevnih vremena o čemu svjedoče arheološki artefakti s ostacima ove biljke. Ima višenamjensku ulogu u kulinarstvu: može se koristiti kao varivo, od njega se radi krušno brašno, dok, kada se ispeče, može biti ljekovita grickalica. Korijen je pustio i na Balkanu, gdje se najviše uzgaja u Makedoniji i Dalmaciji.

tumblr_n9lhtgIYRt1svn89to2_500-490x510

Ne razlikuje se puno od ostalih mahunarki: sadrži do 23% bjelančevina, 58% ugljikohidrata i oko 5% biljnog ulja. Bogatiji je željezom od mesa, a pritom se ovaj mineral ne gubi kuhanjem.

U arapskim drevnim spisima, slanutak se spominje kao moćan afrodizijak: muškarac bi prije spavanja pio napitak koji se sastoji od meda, zgnječenog češnjaka, smrvljenog slanutka i vode.

Ova mahunarka sadrži puno biljnih vlakana koja su zaslužna za snižavanje kolesterola. Slanutak ima još jedno korisno svojstvo: izbacuju iz organizma sulfate, štetne spojeve koja se koriste kao konzervansi u preradi hrane.

Slanutak je prirodan izvor kalcija, bakra i magnezija koji, prema novim znanstvenim istraživanjima, ima vrlo važnu ulogu u povezivanju kalcija za kosti. To upućuje na činjenicu da se osteoporoza javlja ne zbog nedostatka kalcija, već uslijed deficita magnezija. Osim toga, ovaj mineral sudjeluje u reguliranju srčanog ritma i snižavanju razine kolesterola i vrlo je važan za trudnice jer smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja.

Salata od slanutka

Sastojci:

  • 250 g kuhanog i ohlađenog slanutka
  • 100 g svježe zelene paprike
  • 200 g cherry rajčice
  • 100 g krastavca
  • 1 ljuta papričica
  • sol
  • papar
  • 1 žlica ulja od bundeve
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice aceto balsamica

Priprema: Papriku, krastavac, cherry rajčice i ljutu papričicu sitno nasjeckati i staviti u posudu. Dodati ohlađenu leblebiju, posoliti, popapriti, preliti maslinovim i bundevinim uljem i balsamicom, promiješati i servirati na tanjur.

Autor: Life Content, Lekovito bilje