Skupljate li nepotrebne stvari?

by | 25 siječnja, 2015

Uskoro vam slijedi proljetno čišćenje, no ono nije potpuno dok god se ne riješite suvišnih stvari iz svojeg doma

nered

Žalite se da vam je dom neprestano u neredu. Dječje igračke su posvuda, imate papira od kojih vam je muka sjesti i razvrstati ih, ormari vam pucaju. Vrijeme je da stanete i razmislite jeste li “hrčak”.

Priznat ćete i sami, nakupljene stvari koje samo stoje u kutu ormara nikada ne koristite, a ne možete ih baciti jednostavno zato što su dio vaše prošlosti. Suknja koju ste obožavali dok ste išli u srednju školu sada više ne ide na vas, ali podsjeća vas na prvi spoj. Ako je bacite, vrlo je vjerojatno da ćete se osjećati kao da gubite važan dio sebe. Neke su studije pokazale da što su ljudi više usmjereni na materijalno, vjerojatnije je da će imati više problema s psihosomatskim tegobama, pa čak i ovisnostima. Uključite u raščišćavanje nekoga tko nije emocionalno vezan za vaše predmete, ta će osoba lakše odlučiti što baciti a što ne.

Prvi je korak da prepoznate svoj problem. Definirajte najprije stvari koje ćete najlakše baciti.
Drugi je korak potražiti predmete koje ste odlučili još malo zadržati čisto iz nakane da ih jednoga dana upotrijebite. Ovo je odraz prokrastinacije (odgađanja). Najčešće se to događa s odjećom. Odabir odjevne kombinacije svaki vaš dan čini pravom noćnom morom. Previše odjeće produljuje vrijeme odlučivanja. Sve što vam je premalo, što trebate popraviti ili vam se s ničim ne slaže je najbolje ukloniti iz doma.
Treći je savjet, razvrstavajte, evo i kako.

  • Ako imate dva predmeta koji služe istoj svrsi, sačuvajte onaj bolji.
  • Ako predmet nemate kamo razvrstati, bacite ga ili donirajte.
  • Ne morate sačuvati baš sve uspomene. Prve cipelice ili spomenar nikako nisu za bacanje, ali avionske karte i ulaznice, kandidati su za otpad.

I za kraj, navedimo samo neke od koristi koje ćete osjetiti čim raščistite svoj dom. Osim osjećaja olakšanja i prostranosti osjetit ćete da vam je sve pregledno i odmah pri ruci. Bit će vam puno lakše čistiti prostor i pospremati ga kad se jednom riješite suvišnih stvari.
Izvor: Life Content