Boja kao lijek: Uredite dom prema Feng shui pravilima

by | 11 svibnja, 2014

Mnoge stare kulture vjerovale su u iscijeljujuću moć boja. Izborom prave nijanse za svaku prostoriju u kući, pokrenut će se pozitivna energija, koja osigurava prosperitet i zdravlje ukućana.

dnevna-490x391

Dnevna soba

Najbolje je da prostorija u kojoj obitelj provodi najviše vremena bude neutralne boje, kao što je, na primjer, boja bijele kave. To će doprinijeti harmoničnoj atmosferi u dnevnoj sobi. Preporučuje se, također, i boja marelice, koja pojačava osjećaj uzajamne povezanosti i odanosti među ukućanima, a doprinosi i aktivnijem društvenom životu.

Spavaća soba

Spavaća soba treba biti udobna i mirna, ali i da pospješi romantiku. Zato je svijetloljubičasta vrlo ugodna za spavaću sobu, posebno jer može povoljno utjecati na ljude koji imaju problema s nesanicom. Ipak, nezaobilazna boja je ružičasta koja simbolizira ljubav. No, ne treba pretjerivati s ovom bojom, već se preporučuje da u ružičastoj boji budu detalji – prekrivači, jastučići…

Kuhinja i blagavaonica

Za kuhinju je idealna svijetlija boja i što jače osvjetljenje. Najbolje je da blagavaonica bude narančasta s crvenim detaljima jer to pospješuje probavu i potiče apetit. Crvena boja se mora koristiti umjereno, s obzirom da može izazvati razdražljivost i nervozu.

Kupaonica

Bijela, plava i žuta idealne su boje za kupaonicu. One donose svježinu i ukazuju na čistoću, što je za kupaonicu vrlo važno jer se zna da je higijena “pola zdravlja”.