Simptomi trudnoće na koje možda ne biste posumnjali

Rani simptomi trudnoće mogli bi se vidjeti i prema vašem oralnom zdravlju

by | 16 lipnja, 2021
rani simptomi trudnoće, oralno zdravlje, oralna higijena

O ranim simptomima trudnoće govori se i na TikToku video koji je postao viralan, a objavila ga je korisnica TikToka i studentica stomatologije Sukhmani. Ona tvrdi da je moguće saznati jeste li trudni samo gledajući u usta. To nije samo zbog mučnine, već i zbog trudničkog gingivitisa koji se vidi kod 30-50 posto trudnica. Trudnički gingivitis uzrokuje upale zubnog mesa zbog promijenjene razine hormona pa je zato upravo trudnoća rizik za nastanak upale. Osim trudnoće, do upale mogu dovesti i loša oralna higijena, pušenje i dijabetes.

@thatdentalgal_

Did you know this? #pregnancy #gingivitis #pregnancysymptoms

♬ original sound – thatdentalgal

Američka dentalna organizacija (ADA) također upozorava na ovu pojavu kod trudnica koja može dovesti do oteklina i osjetljivosti te zahtijeva liječenje kako se stanje ne bi pogoršalo. Sve je povezano s promjenom hormona koji mogu utjecati na imunološki sustav i probleme s desnima te krvarenje. Također, može doći do crvenog i otečenog zubnog mesa koje je istovremeno bolno i osjetljivo, ali i do krvarenja prilikom otežanog žvakanja hrane. Prvi korak u liječenju bilo kakvog oralnog problema kod trudnica je dobra higijena – četkanje zuba i korištenje zubnog konca. U trudnoći je svakako poželjno redovito posjećivati stomatologa radi čišćenja zubi i kontrole, a ukoliko upala unatoč svim postupcima oralne higijene i dalje ne prolazi, obavezno potražite liječničku pomoć jer upala zubnog mesa može dovesti do komplikacija u trudnoći (preuranjeni porod…)

Međutim, stručnjaci se ipak slažu u tome da se ne može prema ustima saznati jeste li trudni. Mnoge žene razviju gingivitis i izvan trudnoće, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi i mnoštvo drugih razloga za ovo stanje poput pušenja, loše oralne higijene, lijekova koji uzrokuju suhoću usta.

U svakom slučaju, higijena oralnog zdravlja od najveće je važnosti, zato se brinite o svojim zubima.

FOTO: Sora Shimazaki/Pexels