Sigurni znakovi da partner “tiho odustaje” od vaše veze

'Quiet quitting’ trend sada se preselio i na brakove i veze

by | 23 prosinca, 2022
quiet quitting, tiho odustajanje od braka

Iako se okruženje čini idilično, jeste li znali da je prosinac najčešći mjesec u kojem dolazi do prekida veza i brakova? Posebice ako se već neko vrijeme udaljavate i niste baš načisto sa svojim osjećajima.

Stručnjakinja za veze Pippa Murphy za stylist.co.uk kaže da postoje neki suptilni znakovi na koje treba obratiti pažnju ako sumnjate da vaš partner “tiho odustaje” od vaše veze. Ovaj naziv popularno se naziva i quiet quitting, a osim poslovne strane ovog trenda o kojem smo već pisali, u vezama on označava odustajanje jedne strane i minimiziranje truda bez da drugoj osobi kaže svoje osjećaje ili potrebe. Oni koji ‘tiho odustaju” vjerojatno će znati da nanose štetu svom partneru, ali se ne žele suočiti s vlastitim emocijama pa šute umjesto da iskreno komuniciraju s partnerom.

Pročitajte: Stručnjakinja objašnjava zašto osjećaj dosade u vezi nije loša stvar

Kako uočiti quiet quitting u vezi?

Murphy pojašnjava – ako je vaš partner prije pronalazio vrijeme za vas, ali sada ga nema, to bi mogao biti znak “tihog odustajanja” pa uočite taj znak kada on/ona nemaju više toliko vremena kao prije ili izbjegavaju provoditi vrijeme s vama.

Osim toga, razmislite o tome žele li razgovarati o planovima za iduću godinu. Ako nevoljko prihvaćaju nove planove i odbijaju razgovarati o zajedničkoj budućnosti, to bi moglo biti zato što žele izaći iz veze, ali ne žele povrijediti vaše osjećaje i to vam otvoreno reći.

“Ako vaš partner prestane pričati o sretnim uspomenama koje ste vas dvoje dijelili, to bi moglo biti zato što se ne žele osjećati krivima što žele prekinuti vezu, i umjesto toga pokušavaju zaboraviti svoju vezu s vama izbjegavaju razgovor o tome”, dodaje Murphy.

Isto vrijedi za situacije kada ne dijele svoje osjećaje ili izbjegavaju temu o tome što se događa i što ih muči pod svaku cijenu. To bi značilo da ne žele razgovarati o problemima u vezi. Umjesto toga, “tihim prekidom” pokušavaju prekinuti vezu bez suočavanja s emocijama koje dolaze s prekidom.

Murphy sugerira da je to poput stavljanja flastera na otvorenu ranu – oni se ne bave onim što se stvarno događa.

Obratite pozornost i na to ako slušaju kad vi govorite o svojim problemima ili ne. Upravo je i to znak je li ih uopće briga što vam se događa u životu.

Ako ste primijetili da se puno više svađate i da se uvijek radi o sitnim problemima, stručnjakinja je oko toga jasna i kaže: odnos bez sukoba nije zdrav. Međutim, ako se vi i vaš partner neprestano svađate, to može biti zato što je odlučio da više ne želi ostati s vama, ali ne želi povrijediti vaše osjećaje tako što će vam to reći izravno.

Stoga, umjesto toga, svoju ljutnju zbog situacije iskaljuju na malim, sitnim stvarima koje u velikoj shemi stvari nisu važne.

Što napraviti ako primijetite quiet quitting u vezi?

Budite otvoreni i iskreni, najvažniji korak koji treba poduzeti je razumjeti što se događa i zašto se događa. Možda postoje i drugi problemi u vezi povezani s povjerenjem, financijski problemi ili bilo koji drugi problemi koji nemaju veze s ljubavlju. Svaki je par drukčiji, pa je pronalaženje načina da se nastavi (ili završi) takvo ponašanje najbolji način da osigurate da je svaka strana zadovoljna ishodom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by i-D (@i_d)

Foto: Instagram, PeopleImages iStock/Getty Images Plus via Getty Images