Self-care savjeti za bolju produktivnost i rutinu

by | 3 listopada, 2022

Sve više, ali još uvijek nedovoljno, naglašava se važnost mentalnog zdravlja i brige o sebi. A zašto je to važno? Jer uvelike utječe na vaše zdravlje. Kada se svakodnevno susrećete s izazovima koji su za vas teški i imate stvari koje morate riješiti, normalno je da se osjećate slomljeno.

Zato, kad se osjećate fizički i emocionalno dobro – tada reagirajte. Jer upravo je tada lakše upravljati stresorima na zdrav i produktivan način, a to je ono što brigu o sebi čini važnom. I iako nema univerzalnog recepta, svatko tko se malo potrudi i pronađe vremena može osvijestiti što je to najbitnije za njega i time se voditi.

P. Jeremyju Dewu, ovlašteni profesionalnom savjetnik i klinički direktor The Oakwood Collaborative u College Stationu u Texasu, govori da je važno razmišljati o potrebama koje ostaju nezadovoljene i spojiti s time brigu o sebi kao rješenje tih potreba.

Sve to, dakako, neće biti korisno ako vi ne provedete plan u djelo. Ponajprije to podrazumijeva pronalaženje vremena za sebe, svoje misli i ono što vi jeste. Briga o sebi trebala bi se događati cijelo vrijeme, a ne samo kad ste pod stresom. Isto kao što rješavanje određenih problema može spriječiti da uopće dođe do točke visokog stresa. Zato je bitno da postavite ciljeve brige o sebi koje možete uskladiti uz posao i druge stvari.

Pročitajte: Domaći Instagram profili za mentalno zdravlje i self-care koji olakšavaju našu svakodnevicu

Self-care tips

Uvijek započnite time da procijenite što vama treba i kakve su vaše fizičke potrebe te se usredotočite na to da poduzmete sve kako biste iste zadovoljili. Ako želite nešto promijeniti, to napišite i naglasite u svome planu. Također, tu je spavanje jer nedovoljno kvalitetnog sna može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i zdravlje.

Pobrinite se za to da pravilno jedete, ali i da uvrstite u svoju rutinu barem nekakvu tjelovježbu.

Nakon toga, prijeđite na svoje mentalne potrebe te istražite stvari koje vas stresiraju i opterećuju te postavite ograničenja tako da naučite reći ne kod stvari koje vam nisu bitne i koje ne želite.

Postavite si cilj da više vremena provodite sjedeći sa svojim osjećajima jer to olakšava prepoznavanje emocionalnih potreba i prepoznavanje kad one ostanu nezadovoljene. Ako imate problema s povezivanjem sa svojim osjećajima, meditacija ili vođenje dnevnika odličan su odabir za vas.

Ako se često osjećate usamljeno, možda ćete morati provesti više vremena u povezivanju s drugim ljudima. Ali, ako je vaš problem to što se često osjećate preopterećeno, čak i razdražljivo u blizini ljudi, razmislite o tome da vam vrijeme nasamo postane veći prioritet.

Pročitajte: Imamo izbor najboljih aplikacija za zapisivanje misli!

self care trikovi

Foto: Unsplash, Yuricazac iStock/Getty Images Plus via Getty Images