Saznajte što je menstrualna gripa i kako je tretirati

by | 31 kolovoza, 2020

Predmenstrualni sindrom (PMS) zahvaća čak 95 % žena, a mnoge od njih teško se nose s njegovim posljedicama. No menstrualni grčevi, glavobolja i česte promjene raspoloženja nisu jedini problemi s kojima se žene susreću prije mjesečnice.

Mnoge žene pate od menstrualne gripe, čiji su simptomi vrlo slični pravoj gripi. Simptomi uključuju slabost, drhtavicu, umor, bolove u mišićima, mučninu, dijareju pa čak i povraćanje. Istraživanja su pokazala da se to događa kada prostaglandini, lipidi koja se oslobađaju prije menstruacije, uđu i u krvotok. Ne postoje znanstveni dokazi koji objašnjavaju zašto neke žene imaju izraženije i jače simptome PMS-a te menstrualnu gripu, dok druge imaju blage mjesečnice gotovo bez predmenstrualnih tegoba i simptoma.

Kako se nositi s menstrualnom gripom?

Mnogi liječnici za menstrualnu gripu preporučuju paracetamol, uz zdraviju hranu bogatu antioksidansima te dovoljnu količinu vode i čaja. Izbjegavajte nezdravu i masnu hranu te zaslađene sokove. Ako bol postane neizdrživa te ako se simptomi budu pogoršavali, obratite se liječniku opće prakse ili ginekologu. Menstrualna gripa u nekim slučajevima može ukazati na upalne procese ili na disbalans hormona.

Foto: Polina Zimmerman/Pexels