SAZNAJTE KAKO TRUDNOĆA utječe na kvalitetu sna

by | 10 ožujka, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Tijekom trudnoće, svi su roditelji vrlo svjesni kako će manje vremena provoditi spavajući onda kada se dijete rodi. U prvom tromjesečju trudnoće, trudnica će biti vrlo umorna, stoga će čak i više spavati nego što je prije, što je i sasvim normalno s obzirom na promjene koje se događaju u tijelu. No, problemi sa spavanjem počinju se javljati u zadnja dva tromjesečja.

Fetus koji neprestano raste zahtijeva od trudnice pronalaženje udobnog položaja za san te time otežava spavanje. Ostali uzročnici nekvalitetnog sna u trudnoći su česta buđenja zbog odlaska na toalet, pojačani otkucaji srca, poremećaji disanja u trudnoći, bolovi u nogama, a često i zabrinutost majke hoće li sve biti u redu s trudnoćom. Donosimo vam nekoliko savjeta koji bi vam mogli zatrebati za kvalitetan san.

Prema preporukama liječnika, idealan položaj za spavanje tijekom trudnoće je spavanje na lijevom boku iz razloga što poboljšava protok krvi prema fetusu i maternici. Privikavanje na ovaj položaj mnogima će predstavljati problem, no ugodan jastuk koji će trudnica tijekom spavanja staviti među koljena ili pod trbuh pomoći će u prilagodbi. Neka odlazak na spavanje, kao i vrijeme za buđenje budu svaki dan u isto vrijeme i postavite si tako da vam to postane ritual. Poslijepodnevni odmor od dva sata neka također postane dio vašeg malog rituala.

Izbjegavajte tijekom trudnoće unošenje kofeina, teina kao i svih drugih diuretika. Ako ne možete potpuno izbjeći kavu ili čaj, ograničite se na unos istih tijekom jutra. Izbjegavajte unos veće količine tekućine u tijelo u kasnim satima. Odredite vrijeme kada ćete popiti zadnju čašu vode kako biste izbjegli česta buđenja usred noći zbog čestog odlaska na toalet.

Odaberite madrac, jastuk i posteljinu po vašoj mjeri. Kada birate madrac, planirajte vrijeme za kupovinu i obavezno odaberite onaj koji odgovara baš vama.