Saznajte je li poslijepodnevno drijemanje dobro za vaše zdravlje

by | 20 kolovoza, 2020

Kad je u pitanju poslijepodnevno drijemanje, mišljenja ljudi su podijeljena. I dok neki nakon posla ili ručka vole odmoriti, drugi tvrde da ih takva vrsta sna samo dodatno čini umornima. No što kaže znanost? Je li drijemanje loše za naš san i naše zdravlje? Postoje li vrste drijemanja koje su dozvoljene i one koje nisu?

Istraživanja iz Kine potvrdila su da popodnevno drijemanje poboljšava pamćenje. No, prema riječima stručnjaka za spavanje, drijemanje ne biste trebali odrađivati prekasno. Ako želite izvući ono najbolje i najzdravije iz drijemanja, najbolje bi bilo zaspati prije 15 sati te odspavati do 30 minuta. Ako se popodnevno drijemanje pretvori u spavanje u trajanju iznad trideset minuta, ono će loše utjecati na vaš noćni san. Istraživanja su pokazala kako spavanje od sat vremena povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Koliko je dnevnog sna i drijemanja dozvoljeno?

Vrijeme drijemanja, odnosno popodnevnog spavanja za sve uzraste je isto, a ono se ne bi trebalo odrađivati nakon tri sata poslijepodne. No trajanje drijemanja ili spavanja nije isto za sve uzraste.

Djeca od 0 do 6 mjeseci trebala bi spavati od 30 minuta do 2 sata – dva do tri puta dnevno
Djeca od 6 do 12 mjeseci trebala bi spavati od 20 minuta do 2 sata – dva puta dnevno
Djeca od 12 mjeseci do 3 godine trebala bi spavati 1 do 3 sata – jednom dnevno
Djeca od 3 do 5 godina trebala bi spavati 1 do 2 sata – jednom dnevno
Djeca od 5 do 12 godina ne bi trebala spavati poslijepodne ako su imala preporučenih 10 do 11 sati sna tijekom noći.

Zdrava odrasla osoba ne mora drijemati, no power nap u trajanju od 10 do 20 minuta može joj poboljšati raspoloženje, pamćenje te motoriku, smanjiti rizik od srčanog udara i sniziti povišen tlak. Ako si odrasla osoba iz nekog razloga nije mogla priuštiti sedam do devet sati sna, poslijepodnevno spavanje može trajati do 90 minuta.

Foto: Benjamin Combs/Unsplash