Savršen stav

by | 6 veljače, 2011

“Sjedi uspravno!” – govorili su nam non-stop u djetinjstvu. I bili su u pravu! Loše držanje tijela, točnije leđa, može izazvati brojne zdravstvene probleme – kronične bolove u leđima i vratu, glavobolje, nesvjestice, čak i artritis. Dakle, spremni ste da se (konačno) uspravite? Stručnajci savjetuju kako da popravite držanje:
1. KORAK: Provjerite držanje. Stanite bočno ispred ogledala, a onda okrenite glavu. Trebali bi moći povući zamišljenu ravnu liniju od ušne školjke do kuka, koljena i središnjeg dijela skočnog zgloba. A u sjedećem položaju? Postavite stopala cijelom površinom na pod, povucite stražnjicu do kraja stolice tako da se cijelim leđima oslanjate na naslon, a težina tijela neka bude ravnomjerno raspoređena na kukove. Potom povucite ramena unazad kako biste rasteretili vratne mišiće.
2. KORAK: Prepoznajte simptome: Ukoliko ne sjedite kako treba, velike su šanse da će se vremenom pojaviti ukočenost i bolovi u vratu i leđima, koji mogu pretvoriti u kronične probleme. U početnoj fazi, loše držanje može uzrokovati glavobolje, fizičku slabost (za držanje tijela u neprirodnom položaju potrebno je mnogo više energije), kao i ukočenost vratnih i leđnih mišića. Ako se držanje ne popravi, mogući su i ozbiljniji problemi: pojava artritisa, vaskularni, mišićni poremećaji, kao i bolovi u vratu, rukama, nogama.

Kada stojite uspravno, vaš mozak dobiva poruku da se osjećate dobro. Zato, poradite na pravilnom držanju tijela da biste imali više samopouzdanja. Kronični bolovi u leđima i vratu su posljedica lošeg držanja tijela.

Info plus
Bavljenje sportom, naročito plivanjem, pored jačanja muskulature i zdravstvenog stanja organizma, u velikoj mjeri korigira i držanje tijela.
 

Tagovi: