Jeste li znali da salicilna kiselina nije samo za akne, nego je odlična i u njezi kose?

Vlasište je potrebno tretirati jednako kao i kožu lica

by | 6 lipnja, 2022
Njega kose

Salicilna kiselina mogla bi biti vrhunsko rješenje za njegu kože od glave do pete. Pokazalo se da pomaže u uklanjanju odumrlih stanica kože i drugih nečistoća koji začepljuju pore. Regulira proizvodnju sebuma i djeluje protuupalno. Dobrobiti salicilne kiseline za lice i tijelo naširoko su poznate, ali se puno manje govori o tome koliko je ovaj sastojak dobar i za vlasište, odnosno kosu.

Što je salicilna kiselina

Salicilna kiselina je kemijski eksfolijator koji spada u skupinu beta hidroksilnih kiselina (BHA). Djeluje tako što dubinski prodire u kožu; uklanja odumrle stanice u porama, smanjuje upalne procese i djeluje antiseptički, zbog čega najviše koristi ima masna i kombinirana koža te ona sklona aknama.

Budući da koža ne završava na čelu, vjerojatno već sada možete pretpostaviti kako salicilna kiselina može biti od pomoći i tjemenu, posebno onima koji su skloni peruti, seboroičnom dermatitisu ili višku masnoće.

Kako salicilna kiselina djeluje na kosu i vlasište

Kad se koristi na tjemenu, salicilna kiselina ima niz prednosti:

Uklanja nakupine proizvoda i sebuma
Mnogi od nas u nedostatku vremena za pranje kose ili u želji za volumenom, prečesto posežemo za suhim šamponima, pjenama ili lakovima za kosu. Obični šampon ponekad ne može dubinski isprati nataložene ostatke tih proizvoda, ali, srećom, salicilna kiselina razgrađuje površinski sloj kože, dopuštajući da se masnoća, odumrle stanice i nakupine proizvoda temeljito isperu.

Uklanja perut
Prema istraživanju, salicilna kiselina učinkovito uklanja perut – nepoželjne bijele pahuljice koje se ljušte s tjemena ostavljajući ga čistim.

Ublažava seboroični dermatitis
Salicilna kiselina učinkovita je i u smirivanju seboroičnog dermatitisa, odnosno ljuskavog, masnog vlasišta. Uklanjajući nakupljane masnoću i ljuskave stanice odumrle kože, može u potpunosti riješiti vaš problem.

Smanjuje iritaciju vlasišta i svrbež
Prekomjerno nakupljanje odumrlih stanica kože na tjemenu može pogoršati svrbež vlasišta. Salicilna kiselina omekšava i umiruje nadraženu kožu te ublažava svrbež.

Za koga nije tretman salicilnom kiselinom

Iako većina nas može imati koristi od povremenog tretmana vlasišta proizvodom na bazi salicilne kiseline, postoji nekoliko iznimaka. Kao što je slučaj s osjetljivom kožom lica, i osjetljivo tjeme može negativno reagirati na salicilnu kiselinu, izazivajući osjećaj iritacije ili peckanja. Izbjegavajte salicilnu kiselinu i ako je vaše tjeme već nadraženo, iritirano ili imate kakve ranice.

Stručnjaci također ne savjetuju da koristite salicilnu kiselinu, barem ne redovito, ako su vaše vlasište i kosa suhi i dehidrirani. U tom slučaju razmislite o tome da ju uključite u svoju rutinu tek nekoliko puta mjesečno i svakako ju kombinirajte s drugim hidratantnim proizvodima da biste smanjili isušivanje.

Kako koristiti salicilnu kiselinu u njezi kose

Stručnjaci savjetuju da potražite medicinske šampone i serume za poremećaje vlasišta ako vas muči seboroični dermatitis. Za ostale postoji nekoliko alternativa.

Šamponi su dobar prvi odabir želite li istražiti dobrobiti salicilne kiseline jer ne zahtijevaju previše truda osim običnog pranja kose. Jednostavno zamijenite svoj uobičajeni šampon opcijom na bazi salicilne kiseline jedan do tri puta tjedno (ovisno o vašim problemima s vlasištem i učestalosti pranja kose).

Težite li dubljem čišćenje i detoksikaciji tjemena, možete isprobati piling za vlasište. Većinom imaju jako fine teksture. Pripazite samo da odabrani proizvod ne sadržava abrazivna zrnca jer mogu biti pregruba za tjeme.

Serumi za vlasište, proizvodi koji se koriste prije pranja kose i slični tretmani učinkoviti su za rješavanje specifičnih problema i generalno poboljšanje zdravlja vlasišta.

Koji god proizvod sa salicilnom kiselinom odlučili isprobati, nemojte ga koristiti češće od dva puta tjedno kako biste izbjegli isušivanje i iritaciju vlasišta.

Pročitajte: Ovo ulje za kosu smanjuje perutanje, uravnotežuje proizvodnju sebuma i djeluje kao detoksikacija za vlasište

 

Foto: Pexels/Yan Krukov