DOBAR IZBOR PILINGA ZA TJEME glavni je ključ za zdravu i čvrstu kosu

by | 23 lipnja, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Postoje neke osnove za njegu kose koje svatko slijedi – kao što je redovito šamponiranje i korištenje regeneratora za kosu. Ali mogu se pojaviti stvari poput peruti, iritacije sklapa, stanjivanja kose ili viška ulja, što vaša uobičajena rutina neće moći riješiti.

U ovakvim situacijama jedno od najboljih rješenja je piling tjemena. Razmislite o tome: Kad radite piling lica, vaša koža je čišća i izgleda glatko i zdravo. Piling na sličan način pomaže i kosi da vrati čvrstoću i prirodni sjaj.

“Prljavština, ulje, odumrle stanice i ostaci proizvoda za njegu kose nakupljaju se na vlasištu i mogu dovesti do iritacije i upale. Povremeno korištenje nježnog sredstva za piling može ukloniti ovu nakupinu”, kaže Joshua Zeichner, liječnik, kozmetički i klinički istraživač dermatologije u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

Ovo trebate znati o pilingu vlasišta, kao i najbolji način kako da to učinite.

Zašto je važno raditi piling vlasišta?

Poput kože na licu, vlasište je puno lojnih žlijezda, koje proizvode masnu tvar koja se naziva sebum. On zapravo pomaže vašoj kosi da bude meka, sjajna i zdrava.

No ponekad žlijezde lojnice počnu prekomjerno lučiti sebum, a potom dolazi i do začepljenje žlijezda koje uzrokuje perut, svrbež i suhu kosu. To može uzrokovati i lomljivost kose. Ako je upala duboko u vlasištu, ona također može uzrokovati gubitak kose.

Konstantno korištenje proizvoda za oblikovanje kose, kao što su suhi šampon, lakovi za kosu i pjena također mogu začepiti folikule kose i učiniti ju beživotnom – pogotovo ako ponekad preskočite pranje kose i koristite proizvode za “osvježavanje” kose poput suhog šampona.

Cilj pilinga tjemena jest ukloniti odumrle stanice kože te nakupine ulja i proizvoda za kosu kako bi se otvorile žlijezde lojnice, tako da ulje može slobodno teći bez blokada.

Kad piling nije poželjan?

Važno je napomenuti da piling tjemena nije za svakoga. Ako se borite sa svrbežom koji ne prestaje, lomljivom kosom ili gubitkom kose, ili ako imate stanje poput psorijaze ili ekcema, doista biste trebali prvo otići kod dermatologa koji će vam dati detaljne upute kako da riješite svoj problem.

Slično tome, ako imate perut, važno je doći do korijena problema jer je piling samo kratkoročno rješenje budući da je perut u svojoj jezgri uzrokovana prekomjernom proizvodnjom sebuma, što se ne može jednostavno riješiti.

Ali, ako ste vi i vaše vlasište inače zdravi, postoji nekoliko načina na koje možete napraviti piling glave.

Dvije vrste pilinga

Šamponi protiv peruti sadrže aktivne sastojke koji se bore protiv gomilanja sebuma, smanjuju upalu i nježno ljušte vlasište. Na etiketi potražite sastojke poput salicilne kiseline, katrana iz ugljena, pirition cinka i ketokonazola. Važno je da šampon s ovim sastojcima bude u kontaktu s vlasištem tri do pet minuta.

Ako nemate probleme s peruti, ali želite proizvod koji će se učinkovito boriti protiv nakupljanja ostataka proizvoda za kosu i ulja, potražite proizvode koji sadrže fine fizičke pilinge, kao što je morska sol.

IZVOR: 24SATA.HR