Salata: Napravite osnovu, izaberite po jedan sastojak i dobit ćete zdrav obrok

by | 3 svibnja, 2014

Ovo jelo će vam pomoći da imate zdravu kožu. Napravite osnovu, izaberite po jedan sastojak i pročitajte kako ga začiniti.

salata

Osnova

Rikola, gorska salata, mladi špinat… Koristite zelene listove bogate klorofilom, antioksidanse s jakim detoksikativnim djelovanjem, umjesto, na primjer, obične zelene salate (puterice) koja je u blizini korijena suviše svijetla.

Proteini

(100 g do 150 g za ručak, 80 g do 100 g za večeru)
Tofu: Sadrži esencijalne amino-kiseline koje snižavaju razinu lošeg kolesterola, a nema zasićenih masti. Začinite ga đumbirom, koji ima antiinflamatorno djelovanje.

Škampi: Bogati su selenom, koji pomaže u borbi protiv starenja, kao i željezom, cinkom, fosforom, vitaminima A, B3 i B12 i nezasićenim masnim kiselinama.

Svježa tunjevina: Sadrži dosta proteina (30 g na 100 g ribe), željeza, vitamin D i omega-3 nezasićene masne kiseline. Treba je jesti sirovu, mariniranu u malo limunovog soka i maslinovog ulja.

Mahunarke

(Po želji)
Potočarka: Pomalo je neugodnog okusa, ali bogata klorofilom, vitaminom K i antioksidansima. Može se zamijeniti svježim keljom.

Zelena boranija: Daje osjećaj sitosti zato što ima puno vlakana i solidnu količinu proteina. Izvor je vitamina A, C i B6, kalcija i kalija.

Svježe tikvice: Sadrže puno vode i kalija, malo natrija i dovoljno mekih vlakana koja ne izazivaju iritaciju želuca.

Voće
(Od ¼ do ½)

Dinja: Antioksidansi iz karotena, provitamin A i vitamin B učinit će puno toga dobrog za vašu kožu.

Nar: Prepun je vitamina C, flavonoida i antocijanina, koji imaju antioksidansno i antiinfalamatorno djelovanje.

Grejpfrut: Ima jako alkalno djelovanje. Bogat je vitaminom C, kalijem, vlaknima i kalcijem. Dobro ga oljuštite.

Škrob
(50 g do 80 g sirovog ili 150 g do 250 g kuhanog)

Heljda: Na crijevnu floru djeluje slično kao probiotici. Osigurava dobru probavu i ravan trbuh.

Kinoa: Puno proteina s optimalnom količinom esencijalnih masnih kiselina. Karakterizira je još i nizak glikemijski indeks.

Crna riža: Bogatija je vlaknima i željezom od obične. Sadrži velik broj minerala i antioksidanasa. Naći ćete ga u prodavaonicama s organskom hranom.

Kako začiniti:
Umak koji preporučuju nutricionisti radi se od tri žlice ulja od repice ili oraha, bogatog omega-3 nezasićenim kiselinama, jedne žlice alkalizirajućeg jabukovog octa i malo soka od đumbira zbog njegovog antiinflamatornog djelovanja.

Izvor: elle.rs