SAD obustavio korištenje cjepiva koje uskoro treba stići u Hrvatsku

by | 13 travnja, 2021

I dok je cjepivo AstraZeneca još uvijek u središtu pažnje zbog nekoliko slučajeva pojave ugrušaka, još jedno cjepivo koje kroz sljedeći tjedan dolazi u Hrvatsku navodno ima jednake posljedice.

Naime, riječ je o cjepivu Johnson&Johnson kojim je u Americi procijepljeno više od 6,8 milijuna doza, a svega u šest slučajeva pojavili su se ugrušci kod žena koje su primile cjepivo. Zbog tih rezultata, SAD je preporučio privremenu obustavu korištenja cjepiva iako je doista riječ o jako malom broju osoba, kako javlja AP. Trenutno je cijeli slučaj još uvijek pod istragom, a uskoro očekujemo više informacija.

Zahtjev za stavljanje cjepiva na hrvatsko tržište još nije podnesen, no glasnogovornica HALMED-a, Ivana Šipić Gavrilović kaže kako se očekuje da će biti podnesen.

“Europska agencija za lijekove trenutačno istražuje slučajeve tromboembolijskih događaja koji su prijavljeni uz ovo cjepivo i ono što se sada radi je utvrđivanje postoji li povezanost među njima i postoji li potreba za uvođenjem regulatornih mjera, kao što je primjerice ažuriranje upute o lijeku i druge dokumentacije”, izjavila je za Media servis.

Foto: Unsplash