Što stomatolog može otkriti o vašem zdravlju?

by | 4 srpnja, 2012

 Odlazak kod zubara nije važan samo zbog provjere stanja vaših zuba – on može otkriti ​​i druge stvari o vašem zdravlju. Dobar stomatolog može pročitati znakove koje šalju vaši desni ili caklina. Otkrijte koje sve bolesti može otkriti pregled zuba i usne šupljine.

Dijabetes. Oboljeli od dijabetesa najčešće imaju problem s bolestima desni, jer imaju smanjenu sposobnost obrane od mikroorganizama što rezultira infekcijama u usnoj šupljini. Apscesi na desnima, oticanje, bolesti desni koje ne reagiraju na uobičajenu terapiju i gubitak koštane mase znakovi su koji upućuju na dijabetes.

Stres. Iako toga možda niste svjesni, zbog stresa za vrijeme spavanja možete škripati zubima što dovodi do trošenja zuba. Stomatolog će pregledom ili rengenskom snimkom to lako uočiti i preporučiti vam zaštitu za zube dok spavate. Osim zbog stresa, škripanje može se dogođati i jer vam zubi ne liježu pravilno jedni na druge.

Prerani porođaj i mala porođajna težina. Postoje istraživanja koja pokazuju da su bolesti desni, kao što je paradentoza, povezane s malom porođajnom težinom djeteta i preranim porođajem. Razlog toga je razvoj bakterija u ustima oboljelih pacijentica koje potiču proizvodnju prostaglandina – upalnih molekula koje mogu uzrokovati prerani porod i ograničiti rast fetusa. Zato je poželjno da žene prije nego što zatrudne ili što ranije u trudnoći provjere stanje desni i počnu s liječenjem eventualnih problema što je ranije moguće.

Srčane bolesti. Upale desni i rizik od srčanog i moždanog udara međusobno su povezani. Istraživači tog područja pretpostavljaju da je to zbog toga što upala u ustima potiče i upalu u drugim dijelovima tijela, uključujući i arterije, što povećava navedene rizike. Ukoliko imate obiteljsku povijest kardiovaskularnih bolesti, pobrinite se da vam je usna šupljina što zdravija.

 

Tagovi: