Ovogodišnji uskršnji tanjur napunite rotkvicama – evo zašto su jako korisne

Odlična namirnica za jačanje imuniteta

by | 27 ožujka, 2024
Rotkvice

Rotkvice su hrskavo povrće pomalo paprenog okusa koje ima svojstva za jačanje imuniteta i podržava zdravu probavu.

Sa svojom malom veličinom i svijetlom ružičasto-crvenom nijansom, rotkvice su preslatke, ali okus mnoge zavarava – zapravo su vodenaste i blago paprenog okusa, a na listi su previranja oko toga jesu li ukusne gotovo kao masline. No rotkvice su prepune esencijalnih vitamina i minerala pa bi svakako svaki uskršnji stol trebao biti prepun rotkvica.

Sićušno povrće također se može pohvaliti jedinstvenim paprenim okusom, što ga čini savršenim za začinjavanje salata, a odličan je uz kuhana jaja (naravno!)

Rotkvica je povrće iz roda krstašica koje može rasti “gdje god ima sunčeve svjetlosti i vlažnog, plodnog tla”, prema Sveučilištu Illinois, što olakšava uzgoj. Također dolaze u širokom rasponu oblika, veličina, boja i okusa – zapravo, postoji 35 (!!) različitih vrsta rotkvica. One su zapravo prava superhrana, sadrže visoke razine vitamina C, vitamina B, željeza, vitamina K, magnezija i cinka. Te su hranjive tvari uključene u niz osnovnih fizioloških procesa, od stvaranja crvenih krvnih stanica do promicanja zdrave probave. Poput ostalih vrsta povrća, rotkvice također sadrže glukozinolate ili spojeve koji sadrže sumpor koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva.

U nastavku pogledajte sve zdravstvene prednosti rotkvice, prema dijetetičarima i znanstvenim istraživanjima.

Rotkvica poboljšava imunitet

Vitamin C i vitamini B-kompleksa u rotkvicama pomažu u jačanju imunološkog sustava promicanjem proizvodnje bijelih krvnih stanica. Oni također povećavaju sposobnost vaših bijelih krvnih stanica da rade svoj posao, što uključuje važne dužnosti kao što je uništavanje klica koje uzrokuju bolesti i stvaranje antitijela. Vitamini B+ kompleksa također pomažu enzimima u proizvodnji novih organskih molekula, prema pregledu iz 2019., osnovne komponente svih stanica. To pomaže u izgradnji novih imunoloških stanica, koje obavljaju funkcije vašeg imunološkog sustava.

Rotkvica može smanjiti rizik od raka

Vitamin C u rotkvicama također bi mogao igrati ulogu u prevenciji raka. On je antioksidans, koji je moćan kad je u pitanju borba protiv slobodnih radikala u tijelu. Kad jedete rotkvicu, glukozinolati se razgrađuju u spojeve zvane izotiocijanati, za koje je utvrđeno da sprječavaju razvoj raka kod štakora i miševa, prema Nacionalnom institutu za rak. Zapravo, pokazalo se da jedna vrsta izotiocijanata zvanog sulforafan pronađena u sjemenkama rotkvice igra ulogu u smrti stanica raka dojke u laboratorijskoj studiji iz 2017. i stanica raka pluća u istraživanju iz 2016. godine.

Rotkvica podržava zdravu probavu

Povrće je jedan od najboljih izvora vlakana, koja imaju prilično veliku ulogu u održavanju kretanja stvari duž probavnog trakta. Stoga nije iznenađujuće saznati da rotkvice, s 2 grama vlakana po šalici, mogu biti dobre za vaš želudac. Rotkvice su bogate ligninom, vrstom netopivih vlakana. Kako se netopiva vlakna kreću kroz vaš probavni trakt, ostaju netaknuta i apsorbiraju tekućine, zbog čega se sprječava zatvor i slični problemi s probavom. No, oprez! Rotkvice mogu imati i kontraindikacije te onima s osjetljivim želucem uzrokovati plinove, nadutost i nelagodu u trbuhu.

Smanjuje rizik od dijabetesa

U znanstvenoj studiji iz 2017. istraživači kažu da rotkvice mogu imati “antidijabetičke učinke”. Iako su još potrebna dodatna istraživanja, vlakna u rotkvicama također mogu usporiti apsorpciju glukozerption, čime se sprječava porast razine glukoze u krvi, prema pregledu iz 2018. Osim toga, druge laboratorijske studije i studije na životinjama pokazale su da rotkvice smanjuju apsorpciju glukoze u crijevima, što može pomoći u upravljanju i potencijalno sprječavanju dijabetesa. Zanimljivo!

 

Foto: Jason Leung/Unsplash

Tagovi: