Dječje uloge u obitelji – besplatna online tribina za roditelje

by | 15 studenoga, 2023
tribina roditeljstvo

Roditeljstvo je jedno od najizazovnijih, nagrađujućih i važnih iskustava u životu, a više o ulogama koje dijete ima možete slušati u nadolazećoj tribini za roditelje.

Biti roditelj znači preuzeti odgovornost za život i dobrostanje djeteta od trenutka kada se ono pojavi u vašem životu. To obuhvaća pružanje emocionalne podrške, fizičke zaštite i odgoja koji će pomoći djetetu da postane samostalna, odgovorna osoba.

Jedan ključ roditeljstva je razvijanje snažne emocionalne veze s djetetom. To se postiže pažnjom, ljubavlju, podrškom i razumijevanjem.

Osim emocionalne povezanosti, roditelji imaju važnu ulogu u oblikovanju moralnih vrijednosti i etičkih principa svoje djece. Kroz primjer vlastitog ponašanja, roditelji postavljaju temelje za moralni razvoj djeteta. Razgovori o važnim životnim pitanjima, kao i postavljanje jasnih granica, pomažu oblikovanju djetetovog karaktera.

Roditeljstvo također uključuje pružanje adekvatne fizičke brige, što obuhvaća osiguravanje hrane, odjeće, sigurnog okruženja i medicinske skrbi. Održavanje zdravog životnog stila i poticanje tjelesne aktivnosti također su važni aspekti roditeljstva.

Uz radosti roditeljstva dolaze i izazovi, poput umora, stresa i nesigurnosti. Važno je da roditelji pronađu ravnotežu između vlastitih potreba i potreba djeteta. Samopomoć i podrška od strane partnera, obitelji ili prijatelja igraju ključnu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja roditelja.

Svako dijete je jedinstveno, s vlastitim potrebama, sklonostima i temperamentom, a roditelji su ti koji se često moraju prilagoditi i pronaći pristup koji odgovara individualnim potrebama svakog djeteta.

Komunikacija, slušanje i prilagodba ključni su elementi uspješnog roditeljstva.

U svakom slučaju, roditeljstvo je dinamičan proces u kojem roditelji rastu zajedno sa svojom djecom. Naučiti prilagoditi se promjenama, razvijati fleksibilnost i razumijevanje ključni su elementi ove važne životne uloge.

Svaki član obitelji ima određenu ulogu. One mogu biti unaprijed određene ili ih roditelji kao autoriteti u obitelji dodjeljuju svojoj djeci. Može se dogoditi da to bude uloga “zlatnog djeteta” ili “crne ovce”.

Ako je u obitelji više djece, roditelji mogu svakom djetetu dodijeliti različitu ulogu. Na tribini “Zlatno dijete ili crna ovca” govorit će se o tom fenomenu, o posljedicama koje može imati na obiteljske odnose, kao i na životne (ne)uspjehe djece.

Tribinu “Zlatno dijete i crna ovca – dječje uloge u obitelji”

možete pratiti online u utorak, 21. studenoga 2023. godine, s početkom u 18:00

putem službenog YouTube kanala NZZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”.

Vodit će je mr. sc. Snježana Šalamon, dipl. socijalna radnica.

Molimo da se prijavite putem elektroničke pošte na adresu: [email protected].

Pročitajte: Što je “nježno roditeljstvo” i kako prakticirati ovaj trend? 

Foto: Liderina iStock/Getty Images Plus via Getty Images