Roditelji otkrivaju: koje je najgore vrijeme za postati roditelj?

by | 5 veljače, 2020

NEMA sumnje da je roditeljstvo danas nešto potpuno drugačije od roditeljstva prije 30 ili 40 godina. Roditelji se danas susreću s pitanjima i problemima koja prije nisu ni postojala, poput kako ograničiti djeci vrijeme provedeno ispred ekrana, kada im dati mobitele i kako ih zaštititi od raznih prijetnji s interneta.

Razumljivo, odgovore na ova pitanja ne mogu dobiti od svojih roditelja jer oni o spomenutoj problematici još manje znaju. Znači li to da je odgoj danas teži nego prije? Prema nedavnom istraživanju provedenom u SAD-u i Kanadi, čak 88 posto roditelja smatra da jest.

Kao glavne razloge za to ispitani roditelji smatraju distrakcije s društvenih mreža, izazove koji proizlaze iz činjenice da oba roditelja rade, disfunkcionalno ponašanje djece, sve veći broj vršnjačkog nasilja i zlostavljanja te pitanje sigurnosti u školama. Nevezano o tome je li ovo stvarno najteži period za roditelje, takva percepcija dovela je do toga da je skoro dvije trećine roditelja iskusilo nešto slično “roditeljskom izgaranju”.

Prema Neilu D. Brownu, to je pojam koji opisuje stanje fizičke, mentalne i emocionalne iscrpljenosti i ostavlja roditelje s osjećajem kroničnog umora koji može dovesti do depresije, anksioznosti i bolesti.

Budući da je 40 posto roditelja navelo da im je to izgaranje jako utjecalo na kvalitetu života, a 49 posto smatra da im je donekle utjecalo na kvalitetu života, bilo bi vrijeme da poslodavci počnu razmišljati o spomenutom problemu.

“Zapanjujuće je pogledati broj slučajeva roditeljskog izgaranja kod zaposlenih roditelja u SAD-u i razumjeti koje sve implikacije to ima, poput dodatnih troškova za tvrtke. Promoviranje zdravog roditeljstva u budućnosti će sigurno postati jedan od benefita koje će tvrtke nuditi svojim zaposlenicima”, smatra analitičar Dave Murray s BPI mreže.

Roditeljsko izgaranje ne ostavlja posljedice samo na pojedincima kojih se direktno tiče, već i na svim ostalim članovima obitelji. Prema jednom drugom istraživanju, njegov efekt u izazivanju obiteljskih svađa, problema sa spavanjem, ovisnostima te nasiljem sličan je onome koji proizlazi iz pucanja pod pritiskom na poslu. Dok poslodavci sigurno imaju potrebu adresirati ovaj problem, velik dio rješenja nalazi se i u načinu na koji će se sami roditelji postaviti.

Dokazano je da realno postavljanje određenih roditeljskih ciljeva u konačnici smanjuje rizik od roditeljskog izgaranja. Na kraju, koliko god to puta ponovili, vrijedi još jednom utvrditi da je vrijeme koje ćete ostaviti samo za sebe ključno da održite zdravlje.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR