Rijeke i jezera uz koje možete provoditi vruće ljetne dane

by | 22 lipnja, 2024

Hrvatska je definitivno mjesto koje ima predivne rijeke i jezera koje pružaju savršene uvjete za ljetni odmor ili izlet.

Neminovno je da za dosta mjesta u Hrvatskoj ni ne znamo, a tek kad čujemo za njih i malo ih bolje istražimo, jedva čekamo dan kad ćemo ih i posjetiti. Iako je ljeto za većinu ljudi rezervirano za more, ipak pronađite vremena i posjetiti prekrasne rijeke i jezera u vašoj okolici, ali i šire.

Istražili smo i izdvojili mjesta koje valja posjetiti barem jednom, pa zašto to ne napraviti već ovog ljeta?

Rijeke i jezera koje možete posjetiti ljeti

Rijeka Mrežnica

Mrežnica je rijeka koja izvire kod Slunja u Kordunu, a ulijeva se u Koranu kod Karlovca. Poznata je po svojim brojnim slapovima, čistoj vodi i prekrasnim prirodnim bazenima, a jedna je od četiri rijeke na kojima leži i grad Karlovac.

Idealna je za kupanje, veslanje i izlete kanuom, a oko rijeke se nalaze i brojne kamping lokacije. Ako krećete iz Zagreba, do nje možete doći za samo sat vremena, a idealna je i za avanturiste i za obitelji s djecom.

Rijeka Zrmanja

Zrmanja je jedna od najljepših europskih rijeka sa savršeno bistrom vodom, kanjonima i vodopadima. To je popularna destinacija za ljubitelje avanturističkih sportova, posebno za rafting i kajakarenje. Tu je i bogat biljni i životinjski svijet, kao i lijepe pješačke staze.

Rijeka Krka

Krka je rijeka koja utječe u Jadransko more i popularna turistička destinacija gdje možete ploviti brodom te se kupati na određenim mjestim.

Jezero Rakitje

Jezero Rakitje nalazi se u neposrednoj blizini Zagreba, oko 10 kilometara zapadno od centra grada. Ovo umjetno jezero dio je sustava jezera u blizini naselja Rakitje i Sveta Nedelja te je omiljeno odredište za Zagrepčane i posjetitelje koji traže bijeg od gradske vreve.

Ovdje možete doći na ribolov, ali se i okušati u aktivnostima poput veslanja, pedaliranja i vožnji kajakom. Obale jezera opremljene su za piknike, s brojnim klupama, stolovima i mjestima za roštiljanje, što je idealno za provesti dan u prirodi s prijateljima ili obitelji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Interior Design (@olivin__)

Vrelo Cetine

Vrelo Cetine, izvor rijeke Cetine, nalazi se u Dalmatinskoj zagori, blizu grada Sinja. U blizini izvora nalaze se brojne staze koje vode kroz netaknutu prirodu pa je ovo zaista prilika da istražite na jedan novi način ovo mjesto.

Mnogi kažu da je ovo definitivno mjesto koje valja posjetiti, a iako je voda poprilično hladna, već je samo uživanje u pogledu dovoljno da zapamtite zauvijek ovu divnu lokaciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dalibor123 (@daliborm123)

Ušće rijeke Neretve

Ovo mjesto itekako je sve popularnije, a dobilo je nadimak “hrvatska Kalifornija” ili “Zlatna dolina”. Očarat će vas svojom prirodnom ljepotom.

Nalazi se u južnoj Dalmaciji, blizu Ploča, to jest konkretnije – izvire u Bosni i Hercegovini ispod planine Zelengore, a ulijeva se u Jadransko more u blizini Opuzena i Ploča. Pješčana plaža apsolutni je must-seen, a tu je i borova šuma na kojoj možete kampirati. Super, zar ne?

Jezero Zmajevo oko

Pravi prirodni fenomen na Jadranu, ovo slano jezero povezano je s morem te okruženo stijenama.

Također, popularno je mjesto za kupanje i ronjenje.

Lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero umjetno je jezero duboko 40 metara okruženo gustom šumom, idealno za ribolov, planinarenje i biciklizam. Ako se nalazite u Gorskom kotaru, svakako izdvojite vrijeme za posjetiti ovu lokaciju!

Pročitajte: Vodič kroz najbolje lokacije za rafting u Hrvatskoj i okolici

Foto: Instagram, Vera_Petrunina iStock/Getty Images Plus via Getty Images