Redovan doručak smanjuje rizik od infarkta

by | 29 srpnja, 2013

Doručak nije samo saveznik vitkosti, već i čuvar zdravlja srca: Već kroz tjedan dana moguće je naviknuti organizam na doručak, a bolje je ujutro pojesti bilo što nego ništa.

Ljudi s većim rizikom obolijevanja od srčanih bolesti trebali bi, kao prevenciju, svako jutro doručkovati, zaključak je istraživanja Sveučilišta Harvard na preko 27.000 ljudi, piše BBC.

U njoj su znanstvenici tijekom 16 godina analizirali prehrambene navike ljudi u dobi od 45 do 82 godine i povezivali ih sa zdravljem srca te otkrili da oni koji ne doručkuju imaju 30 posto veći ukupan rizik od infarkta. U obzir su uzeli i životni stil, tjelesnu težinu te navike konzumiranja alkohola, no povezanost važnosti doručka sa zdravljem srca ostala je postojana.

“Bolje je pojesti bilo što za doručak nego ništa, a ne samo da su ljudi koji redovno doručkuju vitkiji, već imaju i zdravije srce”, istaknuo je voditelj istraživanja, dr. Leah Cahill.

Dodaje kako je najbolji odabir za doručak cjelozrnati kruh, zobena kaša, mlijeko s niskim udjelom masti te voće i povrće, a ljudi koji tvrde da ne mogu jesti ujutro griješe, jer već kroz tjedan dana tijelo se može naučiti da “traži” hranu ujutro.

Izvor: 24sata.hr