Vikend relaksacija: napravite aromaterapijsku kupku za dušu i tijelo

Kućni spa

by | 27 listopada, 2023
aromaterapijske kupke

U hektičnoj svakodnevici uglavnom odabiremo tuširanje, ali zašto ne biste ovog vikenda priuštili sebi kupku, blagotvorni ritual za dušu i tijelo.

“Mora postojati puno stvari koje vruća kupka neće izliječiti, ali ne znam mnoge od njih“, legendarna je izjava američke književnice Sylvie Plath s kojom se u potpunosti slažemo. S vikendom u mislima, donosimo vam savjete kako da pripremite aromaterapijsku kupku i pretvorite svoju kupaonu u mini spa oazu.

Kupka je odlična kombinacija osamljenosti, dokolice, mirnoće i ugode koje nam ni jedno tuširanje neće pružiti. Tuširanje služi za osvježenje i za povratak izgubljene energije, dok nas kupka, s druge strane vraća našim mislima, istodobno hraneći naše tijelo blagotvornim nutrijentima.

Pročitajte: TikTok spiritualne kupke novi su wellness trend, a znamo i kako ih napraviti kod kuće

aromaterapijske kupke

Kako napraviti aromaterapijsku kupku

Kupka s prirodnim eteričnim uljima je jednostavan i vrlo učinkovit aromaterapijski tretman. Ovisno koja ulja odaberete, ona može biti duboko opuštajuća, ali i energizirajuća, te može pomoći kod nekih zdravstvenih tegoba. Eterična se ulja apsorbiraju putem kože, dok istodobno inhaliranje njezinih biljnih aroma stimulira mozak i popravlja raspoloženje.

Da bi se eterična ulja najučinkovitije iskoristila, nije ih dobro dodati ravno u kadu s vodom jer će u tom slučaju biljne kapi ili ishlapiti ili će ostati plutati na površini vode i zalijepiti se na kožu. Umjesto toga, ulja prvo rastopite u nekom emulgatoru, kao što je recimo vrhnje.

Odaberite najviše tri različita eterična ulja pa ih u maksimalnoj količini od 20 kapi dodajte u 2 dl vrhnja. Dobro promiješajte sve sastojke pa dobivenu pastu umiješajte u kadu napunjenu toplom vodom.

aromaterapijske kupke
Koje eterično ulje odabrati?

Žudite li za relaksirajućom kupkom nakon napornog radnog dana, koja će vam ujedno poboljšati raspoloženje, odaberite eterično ulje prave lavande, gorke naranče ili bergamota, geranija ili limunske trave.

Ako ste promrzli i ne možete se ugrijati, odaberite zagrijavajuća ulja kao što je đumbir ili bosiljak, a ako ste pak stigli kući zagrijani nakon treninga, posegnite za eteričnim uljem lovora ili ružmarina koje će vas revitalizirati i ublažiti muskulfiber.

Želite li da vaša kupka nahraniti i pomladiti vašu kožu, u pomoć pozovite eterično ulje palmarose, koje potiče regeneraciju i djeluje pomlađujuće ili ulje ružinog drva koje, također regenerira i hidrira te je odličan izbor za njegu suhe, osjetljive, zrele, ali i problematične kože.

Pročitajte: Različiti benefiti kupke: 5 prirodnih recepata s esencijalnim uljima

Foto: brizmaker, iStock/Getty Images Plus via Getty Images