
Vodič kroz popis sastojaka na prehrambenim proizvodima
Čitanje nutritivne tablice i popis sastojaka trebali bi biti sastavni dio naše kupovine. Danas lako "padamo" na istaknute natpise kao što su “bogat...
Dobrobiti ove namirnice su mnogobrojne. Zato je obavezno uvrstite na svoj jelovnik
U koje vrijeme pripremati jela sa šljivama nego kad im je sezona? A mi smo odabrali najbolje recepte upravo za to!
Šljive su supervoće koje je bogato vitaminom C, mineralima i drugih korisnim nutrijentima potrebnima za zdravlje, tijelo i općenito funkcioniranje. Toliko su male, a toliko moćne!
Obiluju hranjivim tvarima i imaju brojna ljekovita svojstva poput toga da potiču rad probave jer su bogate prehrambenim vlaknima, reguliraju krvni tlak zbog kalija (koji balansira učinak natrija u tijelu) koji se nalazi u njima, a također dobro djeluje na rad srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.
Zanimljivo je i to da se u ovoj maloj namirnici nalazi i beta-karoten te vitamin E, a dobar je podatak i to da se u 100 grama šljive nalazi se tek 45 kalorija.
Iako je ovo voće najbolje jesti sirovo i preporučujemo da ga najviše na takav način i konzumirate, ipak se šljive koriste u raznim receptima i varijantama – od pripreme pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.
Sastojci:
300 g šljiva (narezanih na polovice)
200 g integralnog brašna
100 g zobenih pahuljica
3 žlice kokosovog ulja (ili maslinovog ulja)
3 žlice meda ili javorovog sirupa
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
Prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite pleh obložen papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte integralno brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli.
U drugoj zdjeli pomiješajte otopljeno kokosovo ulje, med i jaje. Suhe sastojke dodajte mokrima i dobro promiješajte. Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo biljnog mlijeka. Rasporedite pola tijesta na dno pleha, zatim dodajte šljive po vrhu i prekrijte ostatkom tijesta.
Pecite 30-40 minuta dok pita ne poprimi zlatnosmeđu boju. Pričekajte da se ohladi prije nego što ju narežete na komade i poslužite.
Sastojci:
150 g suhih šljiva (narezanih na komadiće)
100 g badema ili oraha (nasjeckanih)
100 g zobenih pahuljica
2 žlice meda ili javorovog sirupa
2 žlice maslaca od kikirikija ili badema
1 žličica cimeta
1 žlica chia sjemenki (po želji)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckane orašaste plodove, chia sjemenke i cimet. U tavi lagano zagrijte maslac od kikirikija s medom dok ne postane tekuće.
Pomiješajte tekuće sastojke sa suhim, dodajte šljive i nakon toga sve zajedno dobro promiješajte. Oblikujte smjesu u male kolačiće i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Stavite ih u hladnjak na najmanje sat vremena da se stvrdnu. Poslužite kao zdravi snack.
Foto: Foxys_forest_manufacture iStock/Getty Images Plus via Getty Images
Sastojci:
200 g šljiva (narezanih na komadiće)
200 g grčkog jogurta
2 žlice meda
1 žličica cimeta
50 g granole ili orašastih plodova
Priprema:
U tavi lagano kuhajte šljive s medom i cimetom dok ne postanu mekane. U čaše slažite sloj grčkog jogurta, zatim kuhane šljive, pa ponovite slojeve dok ne napunite čašu.
Na vrh dodajte granolu ili orašaste plodove za hrskavost. Poslužite odmah ili stavite u hladnjak da se ohladi pa tada poslužite.
Sastojci:
4 šljive (nasjeckane)
200 ml biljnog mlijeka (bademovo, kokosovo ili zobeno)
3 žlice chia sjemenki
1 žlica meda ili javorovog sirupa
1 žličica vanilije (po želji)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte biljno mlijeko, chia sjemenke, med i vaniliju. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji u hladnjaku barem dva sata (ili preko noći) kako bi chia sjemenke upile tekućinu i puding postao gust. Kad je puding spreman, dodajte nasjeckane šljive na vrh i poslužite.
Foto: thepiwko iStock/Getty Images Plus via Getty Images
Sastojci:
300 g šljiva (narezanih na komade)
100 g zobenih pahuljica
50 g orašastih plodova (badema ili oraha, nasjeckanih)
2 žlice kokosovog ulja
2 žlice meda ili javorovog sirupa
1 žličica cimeta
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i stavite šljive u manji kalup za pečenje. U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, orašaste plodove, kokosovo ulje, med i cimet. Rasporedite smjesu po šljivama. Pecite 20-25 minuta dok se šljive ne omekšaju, a crumble ne postane hrskav. Poslužite toplo, po želji uz to grčki jogurt.
Foto: photosimysia iStock/Getty Images Plus via Getty Images
Sastojci:
200 g integralnog brašna
2 žličice praška za pecivo
100 g grčkog jogurta
2 žlice meda
1 jaje
100 ml biljnog mlijeka
1 žličica cimeta
6-8 svježih šljiva (nasjeckanih)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za muffine. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet. U drugoj zdjeli izmiksajte jaje, jogurt, med i biljno mlijeko.
Dodajte mokre sastojke suhima i dobro promiješajte. Zatim dodajte nasjeckane šljive. Rasporedite smjesu u kalupe za muffine i pecite 20-25 minuta dok ne porumene, a nakon toga ohladite i poslužite.
Sastojci:
150 g suhih šljiva
100 g zobenih pahuljica
2 žlice kokosovog ulja
2 žlice meda ili javorovog sirupa
30 g kokosovih pahuljica
Priprema:
U blender stavite suhe šljive, zobene pahuljice, kokosovo ulje i med. Blendajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
Oblikujte smjesu u kuglice i uvaljajte ih u kokosove pahuljice. Stavite kuglice u hladnjak na barem sat vremena prije posluživanja da se stvrdnu.
Foto naslovna: Mizina iStock/Getty Images Plus via Getty Images