Gastro Zdrava hrana

10 recepata koji ne zahtijevaju kuhanje za sparne ljetne dane

by Tatjana Zoka

30.07.2024.
recepti bez kuhanja ljeto
recepti bez kuhanja ljeto

Tijekom vrućih ljetnih dana malo kome je volja kuhati, ali tome je lako pribjeći uz recepte koji ne zahtijevaju kuhanje i koji su brzinski gotovi!

Ljeto je vrijeme kad maksimalno tražimo osvježenje svuda oko nas, a isto vrijedi i za hranu koju unosimo. Pokušajte tijekom ljeta jesti što više lagane hrane te unositi dovoljno tekućine i biti hidrirani. Iako, činjenica je da je ponekad jako lako ostati bez ideje što kuhati – zato smo pripremili popis od deset recepata bez kuhanja koje ćete spremiti jako brzo! Uz to, jednostavni su za pripremi, ukusni i fini.

Uvijek je dobro eksperimentirati pa ako imate vremena svakako uključite u svoju prehranu i mediteranske recepte ovog ljeta, isprobajte umak od rajčica, ali i raznolike ljetne salate koje će vas zasititi.

Recepti bez kuhanja za ljeto

Tapas od avokada i tune

Sastojci:

1 limenka čvrste bijele tunjevine, ocijeđena

1 žlica majoneze

3 zelena luka, tanko narezana, plus još za ukras

pola crvene paprike, nasjeckane

1 žlica balzamičnog octa

crni papar po ukusu

1 prstohvat češnjaka soli, ili po ukusu

2 zrela avokada, prepolovljena i bez koštice

Priprema:

Pomiješajte tunjevinu, majonezu, zeleni luk, crvenu papriku i balzamični ocat u zdjeli. Začinite paprom i češnjakom, solju, a zatim polovice avokada “zapakirajte” smjesom od tune. Prije posluživanja ukrasite sačuvanim zelenim lukom i s malo crnog papra.

Grčka salata od tjestenine

Sastojci:

pola šalice maslinovog ulja

pola šalice crvenog vinskog octa

1 i pol žličice češnjaka u prahu

1 i pol žličice sušenog bosiljka

1 i pol žličice sušenog origana

tri četvrtine žličice mljevenog crnog papra

tri četvrtine žličice bijelog šećera

2 i pol šalice kuhanih laktanih makarona

3 šalice svježih narezanih gljiva

15 cherry rajčica prepolovljenih

1 šalica narezane crvene paprike

tri četvrtine šalice izmrvljenog feta sira

pola šalice nasjeckanog mladog luka

1  limenka cijelih crnih maslina

Priprema:

Umutite maslinovo ulje, ocat, češnjak u prahu, bosiljak, origano, crni papar i šećer zajedno u velikoj zdjeli; dodajte kuhanu tjesteninu, šampinjone, rajčice, crvenu papriku, feta sir, mladi luk, masline. Miješajte dok se ne ujednači. Pokrijte i ohladite na dva sata ili preko noći.

recepti bez kuhanja ljeto

Salata od graha i kukuruza

Sastojci:

pola šalice maslinovog ulja

tri četvrtine šalice svježeg soka od limete

1 češanj češnjaka, samljeven

1 žličica soli

prstohvat mljevenog kajenskog papra

2 limenke crnoga graha, isprane i ocijeđene

1 i pol šalica kukuruza

1 avokado – oguljen, bez koštica i narezan na kockice

1 crvena paprika, nasjeckana

2 rajčice, nasjeckane

6 glavica mladog luka, tanko narezanih

pola šalice nasjeckanog svježeg korijandra

Priprema:

Stavite sve sastojke zajedno. U malu staklenku stavite maslinovo ulje, sok od limete, češnjak, sol i kajenski papar. Čvrsto zatvorite poklopac i protresite staklenku dok se preljev dobro ne prožme.

U zdjeli za salatu pomiješajte grah, kukuruz, avokado, papriku, rajčice, zeleni luk i korijandar. Ponovno promućkajte preljev, prelijte preko salate i pomiješajte.

recepti bez kuhanja ljeto

Sendvič od rajčice

Sastojci:

4 rajčice (veće)

2 kriške švicarskog sira, narezane na četvrtine

4 trakice salame po želji

4 lista zelene salate

1/2 srednje zrelog avokada, oguljenog i narezanog na 8 kriški

Papar po želji

Priprema:

Narežite rajčice i tada svaku krišku rajčice napunite bilo kojim redom sirom, salamom, zelenom salatom i avokadom. Posipajte papar i poslužite.

Salata od slanutka

Sastojci:

1 limenka slanutka, ocijeđenog i ispranog

1 krastavac, oguljen i sitno nasjeckan

1 šalica grožđanih rajčica, prepolovljenih

pola šalice sitno nasjeckanog slatkog luka

1 žlica mljevenog češnjaka

pola žličice suhih peršinovih listića

prsohvat sušenog bosiljka

1 žlica ribanog parmezana

1 žlica maslinovog ulja

3 žlice balzamičnog octa

prstohvat žličice soli

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte slanutak, krastavac, rajčice, luk, češnjak, ljuskice peršina, sušeni bosiljak i parmezan. Prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom te posolite po želji. Miješajte dok se dobro ne sjedini i po potrebi dodajte začine. Pokrijte i stavite u hladnjak najmanje 45 minuta prije posluživanja. Poslužite ohlađeno.

Kroasani s voćem i orasima

Sastojci:

3 rebra celera, nasjeckana

pola šalice višanja

pola šalice nasjeckanih oraha

pola šalice prepolovljenoga zelenoga grožđa

8 trakica slanine, kuhane i izmrvljene – po želji, može i bez

žlice jogurta

6 kroasana

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke. Poslužite na kroasanima.

recepti bez kuhanja ljeto

Salata od tune

Sastojci:

2 konzerve (svaka po 6 unci) svijetle tune pune vode, ocijeđene i u listićima

1 šalica nasjeckanog celera

mala šalica nasjeckanog slatkog luka

jedna trećina šalice majoneze sa smanjenim udjelom masti

2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

1 žlica soka od limuna

pola žličice Dijon senfa

prsohvat žličice bijelog papra

Listovi zelene salate, po želji

Priprema:

U maloj zdjeli pomiješajte tunu, celer i luk. Pomiješajte majonezu, peršin, limunov sok, senf i papar. Umiješajte u smjesu tune. Po želji poslužite na listovima zelene salate.

Sendvič od avokada i rajčice

Sastojci:

pola srednjeg zrelog avokada, oguljenog i izgnječenog

4 kriške kruha od cjelovitog zrna, prepečenog

1 srednja rajčica, narezana na ploške

2 žlice sitno nasjeckane ljutike

jedna četvrtina šalice humusa

Priprema:

Rasporedite avokado preko 2 kriške tosta. Na vrh stavite rajčicu i ljutiku. Rasporedite humus preko preostalih kriški tosta; stavite na tost s avokadom, licem prema dolje na sloj rajčice.

Salata od krastavaca i sezama

Sastojci:

2 žlice rižinog octa

4 žličice soja umaka

1 žlica maslinovog ulja

2 žličice mljevenog svježeg đumbira

2 žličice sezamovog ulja

1 žličica meda

 prstohvat chili umaka

2 krastavca

1 žličica sjemenki sezama, prepečenih

Tanko narezan zeleni luk

Priprema:

Za preljev pomiješajte prvih 7 sastojaka. Odrežite vrhove i izrežite krastavce poprečno te zalijte preljevom i uživajte u salati.

recepti bez kuhanja ljeto

Ljetna šarena salata

Sastojci:

dvije trećine šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

pola šalice svježeg bosiljka nasjeckanog à la julien

jedna trećina šalice bijelog balzamičnog octa

malo svježeg lišća mente

2 češnja češnjaka, mljevena

2 žličice Dijon senfa

1 žličica morske soli

1 žličica šećera

1 žličica papra

2 šalice cherry rajčica

8 šalica svježe rikule

1  mozzarella sir, ocijeđen

2 srednje breskve, narezane na kriške

2 šalice svježih borovnica

Dodatni listovi mente

Priprema:

U maloj posudi umutiti prvih 9 sastojaka. Dodajte rajčice; ostavite da odstoji dok pripremate salatu.

U velikoj zdjeli pomiješajte rikulu, mozzarellu, breskve, borovnice. Prelijte smjesu rajčice na vrh te ukrasite dodatnim listićima mente. Poslužite odmah.

Pročitajte: Ovu hranu ponesite na plažu ako osjećate nadutost u trbuhu

Foto i izvor: allrecipes.com; tastyhome.com; Pexels, elena_hramowa, Geshas, kasia2003 iStock/Getty Images Plus via Getty Images