Uskršnja gnijezda su savršen dodatak blagdanskom stolu, a mi vam donosimo super recept

by | 9 travnja, 2020

Isplanirali ste uskršnji stol, no nešto vam nedostaje? Imamo ideju! Zašto ne biste napravili uskrsno gnijezdo? Šareno uskrsno jaje u sredini, šećer posipan po vrhu i gnijezdo je spremno za obiteljski ručak. Uz ovu kombinaciju preporučujemo i voćni džem koji će zaokružiti cijeli doživljaj!

Krenimo na jednostavan recept koji će, sigurni smo, upotpuniti vaš blagdanski stol!

Za tijesto vam je potrebno:
1 paket RUF kvasca
250 grama slatkog vrhnja
500 grama brašna
75 grama šećera
1 paket RUF vanilin šećera
1 RUF Šećera s okusom limuna
1 prstohvat soli
3 jaja
3 žlice mlijeka

 

 

 

 

 

 

 

Priprema tijesta:
1. Prvo zagrijte dio mlijeka u malom lončiću, dok ne postane mlako. Zatim dodajte kvasac sa žlicom brašna i šećera da se diže.
2. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo te prosijte u posudu. Navedeni postupak dat će brašnu prozračnost, što kasnije daje sjajan konačni rezultat. Dva jaja malo razmutite s vilicom te dodajte u brašno.
3. Dodajte zatim i šećer koji ste prethodno pomiješali s vanilin šećerom, aromu limuna, sol i vrhnje te na kraju mlijeko i pripremljeni kvasac.
4. Sada zgrabite električni ručni mikser. Upotrijebite kuke za tijesto i kratko miješajte tijesto na najnižoj postavci, zatim otprilike 5 minuta na najvišoj postavci. Vaš cilj je dobiti glatko i kompaktno tijesto koje lako odlazi s dna posude.
5. Zatim pokrijte posudu u kojoj je tijesto i stavite ju na toplo mjesto. Ostaviti oko 30 minuta da odmori, dok ne postane približno dvostruko veće.

 

 

 

 

 

 

 

Oblikovanje gnijezda:
1. Kad se tijesto diglo, zamijesite ga kratko po pobrašnjenoj radnoj površini. Zatim ga podijelite na pet jednakih komada.
2. Kako biste mogli isplesti pletenicu, svaki od pet komada mora biti podijeljen u još tri i umotan u pramenove iste debljine. Sada ove tri niti zavijte u pletenicu i povežite krajeve zajedno. Isti postupak ponovite za svih pet.
3. Gnijezda stavite na pleh za pečenje koji smo prethodno obložili papirom za pečenje.
Stavite pladanj na toplo mjesto i ostavite gnijezda još pola sata da odmore.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pečenje:
1. U međuvremenu pećnicu možete zagrijati na oko 170 °C.
2. Sada umutite žumanjke posljednjeg jajeta s mlijekom i ravnomjerno premažite gnijezda.
3. Gnijezda ukrasite krupnim ili običnim šećerom, te ih stavite peći u pećnici oko 30 minuta.

Jedino što nedostaje je uskrsno jaje u sredini gnijezda – ono će, ne sumnjamo, biti malo remek-djelo.