

Pite od jabuka, cimet rolice, medenjaci… Ako nešto u vezi jeseni volimo, to su deserti. Doista, postoji li išta bolje od kišnog popodneva kod kuće, uz dobro društvo ili omiljenu seriju i savršenu comfort poslasticu?
Kad govorimo o jesenskim receptima, ipak ne postoji onaj koji bolje donosi duh ovog godišnjeg doba poput dobrog, starog, kesten pirea sa šlagom. Naravno, još je bolji kad je domaći.
Ne smijemo zaboraviti ni da je kesten iznimno zdrava namirnica – sadrži obilje vlakana, vitamina C i minerala poput kalija i magnezija koji jačaju imunitet i podupiru zdravlje srca. Osim što daje dugotrajnu energiju zahvaljujući složenim ugljikohidratima, kesten je lagan za probavu i potpuno bez glutena. Budući da na Ljepoti&Zdravlju posebno volimo zdrave recepte, odlučili smo istražiti – je li moguće napraviti jednako ukusan i kremast domaći kesten pire bez ili s manje šećera.
Domaći kesten pire bez šećera
Sastojci:
700 g kestena s ljuskom ili 500 g oguljenih kestena
150 ml mlijeka ili biljnog mlijeka
1-2 žlice javorovog sirupa (po želji)
prstohvat soli
po želji: mala žlica vanilije ili cimet za dodatni okus
Priprema:
Kestene operite i dobro osušite, a zatim na svakom zarežite mali “x” kako bi se lakše kuhali. Stavite ih u lonac s vodom i kuhajte oko 25 minuta dok ne omekšaju. Nakon kuhanja, isperite ih pod hladnom vodom i pažljivo ogulite koru. Kuhane kestene narežite na manje komade i stavite u lonac s mlijekom ili biljnim mlijekom po želji. Lagano ih kuhajte 10-15 minuta dok ne omekšaju. Nakon toga ocijedite dio mlijeka, koji možete sačuvati ako želite da pire bude rjeđi, i pustite da se kesteni malo ohlade. Zatim ih ubacite u blender ili zgnječite gnječilicom za pire, dodajte javorov sirup, prstohvat soli i začine poput vanilije ili cimeta po želji. Blendajte dok ne dobijete glatki, kremasti pire, a po potrebi dodajte još malo mlijeka da se postigne željena tekstura. Pire poslužite odmah ili ga čuvajte u hladnjaku do tri dana.
FOTO: Pinterest




