Tri deserta s kestenima za pravi jesenski užitak

by | 12 listopada, 2023
jesenski recepti s kestenima

Jesen je idealno vrijeme za deserte od kestena, a upravo je sad sezona kad su kesteni najsvježiji i najlakše dostupni. 

Kesteni su vrlo prilagodljiv sastojak koji se može koristiti u različitim vrstama deserata – od pirea i torta do juha i kolača. To znači da možete eksperimentirati s raznim receptima i stvarati raznolike okuse.

Kroz povijest, kesteni su imali važnu ulogu u prehrani, osobito u europskoj i azijskoj kuhinji.

Osim toga, kesteni su bogati hranjivim tvarima, posebice vlaknima i vitaminom C, čineći ih poželjnom komponentom jesenske prehrane.

Pročitajte: Šest moćnih međuobroka za održavanje energije i osjećaj sitosti 

jesenski recepti s kestenima

Kao osnova za puno recepata s kestenima koristi se kesten-pire pa zato i za njega donosimo detaljan recept:

Priprema kesten-pirea

Sastojci:

  • 500 g kestena
  • 2 žlice maslaca
  • 1/2 šalice mlijeka
  • prstohvat soli

Postupak:

  1. Kestene operite i svaki malo zarežite (to pomaže da se oguljeni kesteni lakše skuhaju i ogule).
  2. Stavite kestene u lonac s dovoljno vode da ih prekrije i kuhajte dok ne omekšaju, obično oko 30 minuta.
  3. Kad su kesteni kuhani, ocijedite ih i ostavite ih da se malo ohlade kako biste ih lakše ogulili.
  4. Ogulite kestene. Ovaj korak može biti pomalo vremenski zahtjevan, ali oguljeni kesteni rezultirat će glatkim pireom.
  5. Stavite oguljene kestene u blender ili procesor za hranu.
  6. Dodajte maslac, mlijeko i prstohvat soli.
  7. Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatki pire. Po potrebi, dodajte više mlijeka da postignete željenu konzistenciju.

Nakon što ste pripremili kesten-pire prema ovim koracima, možete ga koristiti kao osnovu za bilo koji od recepata s kestenima.

Tri jesenska recepta s kestenima

Kesten-pire s javorovim sirupom

Sastojci:

  • 500 g kestena
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • tučeno vrhnje (po želji)

Postupak:

  1. Kestene operite i svaki malo zarežite.
  2. Stavite ih u lonac s vodom i kuhajte dok ne omekšaju (otprilike 30 minuta).
  3. Ogulite kestene dok su još topli.
  4. Stavite oguljene kestene u blender ili procesor za hranu.
  5. Dodajte maslac, javorov sirup, cimet i prstohvat soli.
  6. Blendajte dok ne dobijete glatki pire.
  7. Poslužite s tučenim vrhnjem i dodatkom javorovog sirupa po želji.

Torta od kestena

Sastojci za tijesto:

  • 200 g mljevenih kestena
  • 100 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

  • 300 g kesten-pirea (pripremljenog kao u prethodnim receptima)
  • 200 ml tučenog vrhnja
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 čajna žličica vanilin šećera

Postupak:

  1. Za tijesto, pomiješajte mljevene kestene, brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
  2. Dodajte omekšali maslac i jaje te zamijesite tijesto.
  3. Razvaljajte tijesto i obložite njime dno i stranice kalupa za tortu.
  4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe.
  5. Za nadjev, pomiješajte kesten-pire s šećerom u prahu i vanilin šećerom.
  6. Posebno tučeno vrhnje izmiksajte dok ne postane čvrsto.
  7. Pažljivo umiješajte tučeno vrhnje u kesten-pire.
  8. Nadjev rasporedite po ohlađenom tijestu i stavite tortu u hladnjak da se stegne barem dva sata prije posluživanja.

jesenski recepti s kestenima

Desert s kestenima i čokoladom

Sastojci:

  • 250 g kestena
  • 100 g tamne čokolade
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice maslaca
  • 1/2 čajne žličice vanilin šećera
  • prstohvat soli

Postupak:

  1. Kestene operite i svaki malo zarežite.
  2. Stavite ih u lonac s vodom i kuhajte dok ne omekšaju (otprilike 30 minuta).
  3. Ogulite kestene dok su još topli.
  4. U mikrovalnoj pećnici ili na laganoj vatri otopite tamnu čokoladu i maslac.
  5. Dodajte med, vanilin šećer i prstohvat soli čokoladi i maslacu.
  6. U blenderu ili procesoru za hranu, smiksajte oguljene kestene s čokoladnom smjesom dok ne dobijete glatku pastu.
  7. Smjesu rasporedite u čaše za posluživanje.
  8. Ostavite da se ohladi i stegne u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.
  9. Po želji, ukrasite desert s tučenim vrhnjem ili svježim bobicama.

jesenski recepti s kestenima

Pročitajte: Pomažu kod mršavljenja i još 6 razloga zašto je dobro jesti datulje za doručak 

Foto: Pexels, OZANKUTSAL, A_Lein, nata_vkusidey iStock/Getty Images Plus