Jesen je idealno vrijeme za deserte od kestena, a upravo je sad sezona kad su kesteni najsvježiji i najlakše dostupni.
Kesteni su vrlo prilagodljiv sastojak koji se može koristiti u različitim vrstama deserata – od pirea i torta do juha i kolača. To znači da možete eksperimentirati s raznim receptima i stvarati raznolike okuse.
Kroz povijest, kesteni su imali važnu ulogu u prehrani, osobito u europskoj i azijskoj kuhinji.
Osim toga, kesteni su bogati hranjivim tvarima, posebice vlaknima i vitaminom C, čineći ih poželjnom komponentom jesenske prehrane .
Pročitajte: Šest moćnih međuobroka za održavanje energije i osjećaj sitosti
Kao osnova za puno recepata s kestenima koristi se kesten-pire pa zato i za njega donosimo detaljan recept:
Priprema kesten-pirea Sastojci:
500 g kestena 2 žlice maslaca 1/2 šalice mlijeka prstohvat soli Postupak:
Kestene operite i svaki malo zarežite (to pomaže da se oguljeni kesteni lakše skuhaju i ogule). Stavite kestene u lonac s dovoljno vode da ih prekrije i kuhajte dok ne omekšaju, obično oko 30 minuta. Kad su kesteni kuhani, ocijedite ih i ostavite ih da se malo ohlade kako biste ih lakše ogulili. Ogulite kestene. Ovaj korak može biti pomalo vremenski zahtjevan, ali oguljeni kesteni rezultirat će glatkim pireom. Stavite oguljene kestene u blender ili procesor za hranu. Dodajte maslac, mlijeko i prstohvat soli. Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatki pire. Po potrebi, dodajte više mlijeka da postignete željenu konzistenciju. Nakon što ste pripremili kesten-pire prema ovim koracima, možete ga koristiti kao osnovu za bilo koji od recepata s kestenima.
Tri jesenska recepta s kestenima Kesten-pire s javorovim sirupom Sastojci:
500 g kestena 2 žlice maslaca 2 žlice javorovog sirupa 1/2 čajne žličice cimeta prstohvat soli tučeno vrhnje (po želji) Postupak:
Kestene operite i svaki malo zarežite. Stavite ih u lonac s vodom i kuhajte dok ne omekšaju (otprilike 30 minuta). Ogulite kestene dok su još topli. Stavite oguljene kestene u blender ili procesor za hranu. Dodajte maslac, javorov sirup, cimet i prstohvat soli. Blendajte dok ne dobijete glatki pire. Poslužite s tučenim vrhnjem i dodatkom javorovog sirupa po želji. Torta od kestena Sastojci za tijesto:
200 g mljevenih kestena 100 g brašna 100 g maslaca 1 jaje 1/2 čajne žličice praška za pecivo prstohvat soli Sastojci za nadjev:
300 g kesten-pirea (pripremljenog kao u prethodnim receptima) 200 ml tučenog vrhnja 50 g šećera u prahu 1 čajna žličica vanilin šećera Postupak:
Za tijesto, pomiješajte mljevene kestene, brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte omekšali maslac i jaje te zamijesite tijesto. Razvaljajte tijesto i obložite njime dno i stranice kalupa za tortu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe. Za nadjev, pomiješajte kesten-pire s šećerom u prahu i vanilin šećerom. Posebno tučeno vrhnje izmiksajte dok ne postane čvrsto. Pažljivo umiješajte tučeno vrhnje u kesten-pire. Nadjev rasporedite po ohlađenom tijestu i stavite tortu u hladnjak da se stegne barem dva sata prije posluživanja.
Desert s kestenima i čokoladom Sastojci:
250 g kestena 100 g tamne čokolade 2 žlice meda 2 žlice maslaca 1/2 čajne žličice vanilin šećera prstohvat soli Postupak:
Kestene operite i svaki malo zarežite. Stavite ih u lonac s vodom i kuhajte dok ne omekšaju (otprilike 30 minuta). Ogulite kestene dok su još topli. U mikrovalnoj pećnici ili na laganoj vatri otopite tamnu čokoladu i maslac. Dodajte med, vanilin šećer i prstohvat soli čokoladi i maslacu. U blenderu ili procesoru za hranu, smiksajte oguljene kestene s čokoladnom smjesom dok ne dobijete glatku pastu. Smjesu rasporedite u čaše za posluživanje. Ostavite da se ohladi i stegne u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja. Po želji, ukrasite desert s tučenim vrhnjem ili svježim bobicama.
Pročitajte: Pomažu kod mršavljenja i još 6 razloga zašto je dobro jesti datulje za doručak
Foto: Pexels, OZANKUTSAL, A_Lein, nata_vkusidey iStock/Getty Images Plus