Studija je pokazala potencijalno otkriće u borbi protiv raka dojke

by | 20 svibnja, 2024

U istraživanju, koje je financirala dobrotvorna organizacija Prevent Breast Cancer, stručnjaci su otkrili da je sačuvano tkivo dojke zadržalo svoju strukturu, tipove stanica i sposobnost da reagira na niz lijekova na isti način kao normalno tkivo dojke.

Studija je pokazala da se tkivo može sačuvati u posebnoj otopini gela, što će pomoći znanstvenicima da identificiraju najučinkovitije lijekove za pacijente.

Objavljeno u Journal of Mammary Gland Biology and Neoplasia, istraživanje bi moglo potaknuti razvoj novih lijekova za liječenje i prevenciju raka dojke, bez potrebe testiranja na životinjama.

Dr. Hannah Harrison, istraživačica na Sveučilištu u Manchesteru, rekla je da će ovo otkriće pomoći znanstvenicima da testiraju najprikladnije lijekove na živom tkivu za liječenje i prevenciju raka dojke. Izjavila je: “Postoje različite opcije za smanjenje rizika za žene s visokim rizikom od razvoja raka dojke – na primjer, one sa značajnom obiteljskom poviješću ili koje imaju mutacije u genima BRCA rak dojke.”

“Međutim, ne djeluju svi lijekovi na sve žene. Ovaj novi pristup znači da možemo početi utvrđivati koji će lijekovi djelovati na koje žene mjerenjem njihovog utjecaja na živo tkivo”, piše The Guardian.

“Ovo je prava promjena u istraživanju raka dojke na puno načina. Možemo bolje testirati lijekove i za prevenciju i za liječenje raka te možemo ispitati kako čimbenici poput gustoće dojke – za koju znamo da je faktor rizika za rak dojke – reagiraju na određene hormone ili kemikalije kako bismo vidjeli ima li to utjecaja na razvoj raka.”

Stanje u Hrvatskoj – rak dojke

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u Republici Hrvatskoj od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim objavljenim podacima Registra za rak u Hrvatskoj je u 2020. zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a u 2021. od ove zloćudne bolesti umrlo je 711 žena (stopa 35,4/100.000) – stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Sve detalje o pregledima i mamografiji možete saznati ovdje.

Pročitajte: Može li prijevremena menopauza povećati rizik od smrtnosti? 

Foto: AnnaStills iStock/Getty Images Plus via Getty Images