Počelo je cijepljenje proteinskim cjepivom protiv virusa COVID-19, evo koja je razlika u odnosu na ostala cjepiva

by | 9 ožujka, 2022

U Zagrebu danas počinje cijepljenje novim proteinskim cjepivom protiv virusa COVID-19 američke tvrtke Novavax, objavili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Cijepljenje u srijedu počinje u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” u Rockefellerovoj 4, gdje će se cijepiti od 16 do 20 sati bez naručivanja.

Proteinsko cjepivo Nuvaxovid, američke tvrtke Novavax peto je cjepivo protiv koronavirusa koje je dostupno u Hrvatskoj, a namijenjeno je starijima od 18 godina. Kao njegovu prednost stručnjaci ističu da nema genetskog materijala te da je riječ o pročišćenom proteinu nakon čijeg se ubrizgavanja stvaraju antitijela i stanični imunitet. Primjenjuje se u dvije doze, injektiranjem u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza. Cjepivo sadrži proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 (tzv. proteinsko cjepivo). Cjepivo je namijenjeno za prvu i drugu dozu u razmaku od tri tjedna i to za odrasle osobe.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila ga je u prosincu prošle godine, kad je Hrvatska naručila 198.000 doza. Krajem veljače stiglo je prvih 69.000 doza toga cjepiva koje je u kliničkim ispitivanjima pokazalo 90-postotnu učinkovitost protiv raznih varijanti koronavirusa, kako piše hrt.hr.

Pročitajte: Studija: više od 50 posto osoba koje su preboljele COVID-19 osjeća dugotrajne simptome

Također, HZJZ i Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na adresi Rockefellerova 4 svaku srijedu od 16 do 20 sati organiziraju savjetovanje s liječnikom specijalistom epidemiologe o:

  • COVID-19
  • drugim bolestima koje povećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19
  • možebitnim kontraindikacijama za cijepljenje.

Pročitajte: Sve o rehabilitaciji pluća nakon preboljenja bolesti COVID-19 otkriva nam stručnjakinja

Preboljeli ste COVID-19 pa ne znate trebate li se, kad i s kojim cjepivom cijepit? Bolujete od bolesti za koje vam se čini da bi mogle biti prepreka za cijepljenje? Uzimate neke lijekove? Primili ste prvu ili drugu dozu, u razdoblju nakon cijepljenje osjećali ste neke tegobe, ne znate je li vezano uz cijepljenje, možete li primiti treću dozu i koje cjepivo? U Hrvatsku stiže novo “proteinsko” cjepivo – je li to rješenje za mene?…Na ova i druga pitanja odgovor će vam dati liječnik specijalist epidemiologe iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ponesite svoju medicinsku dokumentaciju.

Na savjetovanje kao i na cijepljenje građani mogu doći bez naručivanja i najave. Ujedno iz HZJZ-a podsjećaju da su na ovom cijepnom punktu svake srijede dostupna sva cjepiva, a građani mogu primiti prvu, drugu ili treću dozu cjepiva.. Na ovom punktu mogu se cijepiti i djeca u dobi od pet i više godina, a njihovi roditelji savjetovati prije cijepljenja, također bez naručivanja i najave. Djeca na savjetovanje i cijepljenje dolaze u pratnji roditelja.

Pročitajte: Što je sindrom slomljenog srca i zašto utječe na žene nakon preboljenog COVID-a?

Izvor: hzjz.hr

Foto: Pexels