Proljeće utječe na probavu

by | 20 svibnja, 2013

Za one koji pate od gastritisa ili upale sluznice želuca proljeće je neugodno godišnje doba. Promjene vanjske temperature predstavljaju stres za organizam, a posebno za organe za probavu.

U proljeće dolazi do povećanog lučenja kiseline koja nadražuje stijenke želuca, pa se javljaju neugodnosti poput mučnine i boli. Upala sluznice želuca nije prolazan zdravstveni problem jer, ako se ne liječi, može prerasti u puno ozbiljnije bolesti organa za probavu.

Dan započnite doručkom ili makar keksićem. Uz redovite kontrole kod liječnika i pridržavanja propisane terapije, oboljeli od gastritisa moraju promijeniti način prehrane. Trebaju izbjegavati rajčicu i južno voće jer oni sadrže tvari koje pojačavaju želučanu kiselinu. Iz jelovnika treba izbaciti mesne prerađevine i slatkiše koji usporavaju probavu, kao i mahunarke koje izazivaju nadutost. Do iritacije želuca dolazi i uslijed prekomjernog konzumiranja žestokih pića, ali i namirnica koje sadrže kofein, kao što su Coca-Cola, kava i čokolada.

Ako patite od gastritisa, pokušajte se suzdržavati od slastica koje vam mogu pogoršati tegobe. Pogledajte čime možete zamijeniti pojedina jela i namirnice kako biste bili sigurni da se žgaravica neće opet javiti.

– Umjesto svježeg bijelog kruha jedite crni dvopek

– Ljutu papriku zamijenite aromatičnim travama, kao što su timijan, origano i vlasac

– Kuhanu šunku, salamu i slaninu zamijenite posnom sirovom šunkom

– Čokoladu, šlag i džemove zamijenite biskvitima i kolačima sa suhim voćem

Izvor: Danas.rs