Probleme s nadutošću možete riješiti pomoću ovih čajeva

by | 27 svibnja, 2020

Nadutost je uzrokovana nakupljanjem plina ili zraka u želudcu, a često dovodi do bolova i natečenog trbuha, kako piše MbgFood.

Ako je nadimanje za vas problem, to bi mogao biti znak ozbiljnijih probavnih tegoba. Međutim, za mnoge ljude to je često rezultat prebrze prehrane ili jedenja hrane koju je teže probaviti. U tom slučaju, kod takvih simptoma pomažu i čajevi.

1. Čaj od đumbira

Đumbir pomaže pri probavljanju hrane i u radu probave.

Đumbir pomaže pri nadimanju, mučninama i bolovima u trbuhu. Uz to, on povećava pokretljivost želuca, što znači da pomaže hrani u kretanju kroz probavni trakt.

2. Čaj od mente

Topla šalica čaja od mente više nego opušta vaš um. Menta opušta probavni sustav.

3. Čaj od komorača

Čaj od komorača pomaže kod nadutosti. Slično kao i kopriva, komorač olakšava mišiće probavnog trakta.

Osim što pomaže u probavi, komorač je izvrstan nakon obroka jer može pomoći u smanjenju lošeg zadaha.

4. Čaj od korijena maslačka

Enzimske reakcije u tijelu koje nastaju kao posljedica konzumiranja maslačka mogu pomoći u poticanju probave i tako olakšavaju nadimanje.

Maslačak djeluje i kao prirodni diuretik povećavajući učestalost mokrenja, što u nekim slučajevima može pomoći smanjiti nadimanje.

5. Zeleni čaj

Za ljude koji čaj piju uobičajeno, čini se da zeleni čaj ima najveće zdravstvene koristi, a čak je povezan i s manjim rizikom od srčanih bolesti i drugim uzrocima smrtnosti.

Uz te zdravstvene koristi, zeleni čaj može imati i pozitivne učinke na gastrointestinalni sustav. Smiruje mnoge probavne smetnje i napuhanost.

6. Čaj od kamilice

Kamilica, iako se obično smatra čajem za vrijeme spavanja, može također pomoći u probavi i smanjiti nadimanje opuštajući probavni sustav. Zapravo, jedno istraživanje kaže da se kamilica koristi i za liječenje različitih probavnih smetnji, uključujući probavne smetnje, proljev i grčeve u želucu.

7. Čaj od kurkume

Kurkuma je biljka narančaste boje koja je poznata po svojim ljekovitim prednostima.

Konkretno, ovaj čaj poznat je po svojim antioksidacijskim svojstvima, koja mogu pomoći u smanjenju upale i nelagode u probavi.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Unsplash