PRIZNAJTE DA NISTE ZNALI! Ovo je prava i najbolja razlika između oštrog i glatkog brašna

by | 28 siječnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Bijelo pšenično brašno dobiva se finim mljevenjem jezgre i, za razliku od integralnog, za koje se uzima cijelo zrno s ovojnicom i klicom, ipak gubi većinu minerala i vitamina. Što se više puta pšenica melje, dobiva se finije brašno, a o tome ovisi i oznaka tipa, poput T 400, T500 ili primjerice T800. Ona označava količinu pepela u brašnu i ako ga ima više, ono je tamnije boje.

Namjena glatkog brašna
Ono je za jako mali postotak finije mljeveno od oštrog pšeničnog brašna i zato je, primjerice, tijesto od njega glađe teksture. S njime se najčešće pripremaju kruh, peciva ili dizana tijesta, ali je i bolji izbor ako planirate raditi lisnato tijesto ili recimo popularne muffine.

A kada koristiti oštro brašno?
Ono je malo grublje samljeveno i s njime ćete pripremiti ukusne kolače od prhkog tijesta, pite, biskvite za torte, hrskave kekse, knedle ili domaće njoke. Imate li naviku pred kraj kuhanja malo zgusnuti jelo, oštro brašno je bolja opcija od glatkog.

Iznimka koju svi vole
I dok su za sve tipove tijesta ili slastica postavljena jasna pravila za to kakvo se pšenično brašno koristi, još uvijek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svatko ima svoj recept i neki kažu da je bolje glatko, a drugi oštro brašno. Niste li sigurni u to koji tip brašna koristiti, pokušajte eksperimentirati s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: tportal.hr