Prijatelj za seks

by | 6 veljače, 2011

 

 

Neobavezni seks s prijateljem mnogim ženama izgleda privlačno baš kao i čokolada bez kalorija (možda je riječ o istoj fantaziji). Da li je kombinacija prijateljstva i seksa zaista održiva? Mišljenja stručnjaka su različita

 

da
Ljudi su obično skeptični ako čuju da djevojka spava – ali nije u vezi – s dugogodišnjim prijateljem, koji je dobar čovjek i odan prijatelj. Najčešće se takav odnos rađa iz duge platonske veze, sasvim iznenada i neočekivano za oboje. Također, ovaj prijelaz iz jednog oblika odnosa u drugi, fizički, najčešće se dogodi kad jedna strana prekine ljubavnu vezu, ili u nekom drugom trenutku emotivne krize. Prijatelj je u takvom trenutku poznata i pouzdana i, zvuči nekorektno, ali uvijek dostupna osoba. Ovakav seks nije narušen raspravama, objašnjenjima, povrijeđenim emocijama bilo koje strane pod uvjetom da do seksa nije došlo nakon višegodišnje potisnute ljubavi i želje. Razumljivo, ovakva prijateljsko-seksualna veza ne može trajati vječno, jer se obje strane u nekom trenutku mogu zaljubiti u nekog trećeg (ne mislimo na stvaranje ljubavnog trokuta!). Dakle, dok takav povremeni i neobavezni (seksualni) odnos ne opterećuje ni nju ni njega, i dok se čeka prava ljubav života, obje strane mogu uživati u koristima “seksualnog prijateljstva”.

ne
Problem s ovom vrstom ”prijateljstva s beneficijama” je u tome što ne pruža ni prijateljstvo, ni korist. Upražnjavanje seksualnog odnosa s prijateljem obično se završava na dva načina: a) klasičnom vezom ili b) prekidom svih odnosa. Kako god da se završi, njih dvoje prestaju biti prijatelji. Neke žene koje su se upustile u ovakav odnos nakon prekida osjećaju stid i poniženje. Osim toga, kod nekih prelazak iz prijateljstva u seksualnu vezu rađa potrebu da “prijatelj” postane nešto više, baš kao i da njihov odnos dobije komponente prave emotivne veze, kao što su razmjenjivanje sms-ova, zajedničke aktivnosti i dugi razgovori, potreba za bliskošću i zaštitom, i to svaki dan. Ako on nema takvih aspiracija, osjećaj povrijeđenosti i izdaje je neizbježan. U tom trenutku ”prednost” ovakvog odnosa postaje njegova mana, čak i za pametne djevojke koje misle da znaju u što se upuštaju. U određenom trenutku, jedna od strana će se umoriti od takvog odnosa i poželjet će pravu vezu, ali s nekom drugom osobom. Jednostavno, takav odnos ne može biti bez obaveza, a kada se prekine, jedna osoba obično bude povrijeđena. Ali, na svu sreću, nakon toga slijedi osjećaj rasterećenja i novi elan za pronalaženje prave ljubavi.

 

Upomoć! Ne prestajemo se svađati

Ukoliko se prepoznajete u ovim izjavama (četiri ili više), potražite stručnu pomoć kako biste lakše
prebrodili krizu u vezi

Više ne upražnjavamo seks. Izostanak redovnih seksualnih odnosa je najočitiji pokazatelj postojanja problema. Ne govorimo o tri odnosa tjedno, ali višemjesečne pauze jesu razlog za zabrinutost. Seks nije samo odraz fizičke povezanosti, on također stvara i osvježava emotivnu bliskost. Nedostatak seksualne želje je najčešće psihološke prirode.
Ne svađamo se. Iako neprekidne svađe nisu dobre za vezu, izostanak razmirica ukazuje na ravnodušnost jednog ili oba partnera.
Sviđaju nam se drugi ljudi. Neki stručnjaci uspoređuju zdravu vezu s kompletnim obrokom (predjelo, glavno jelo i desert). Dakle, ako ste pojeli najukusniji obrok na svijetu, onda vam nije važno što vam netko nudi – ljubazno ćete ga odbiti. Ukoliko još uvijek osjećate želju da jedete, to znači da vaš apetit i nije zadovoljen.
Naš društveni život se temelji na grupnim izlascima. Ukoliko često osjećate potrebu da se družite s većom grupom ljudi, a ne da budete sami s partnerom, to je znak da nešto ne štima u vašoj vezi.
Zajedničko vrijeme provodimo u tišini. Ako u situacijama kada ste zajedno radije slušate glazbi na MP3-a playeru, gledate TV ili razmjenjujete SMS s nekim, vaša veza nije u najboljem stanju.
Čuvamo tajne za sebe.
Nesigurnost i nedostatak poverenja narušava svaku vezu. S druge strane, osnove sretne veze su povjerenje i dobra komunikacija.