Priča se o novoj Kraken varijanti koronavirusa koja prijeti Europi, evo što znamo do sada

by | 9 siječnja, 2023
covid varijanta

Agencija EU-a za kontrolu bolesti ima dobre i loše vijesti kad je riječ o XBB.1.5, podvarijanti koronavirusa pod nadimkom Kraken koja hara Amerikom.

Loša vijest je da se XBB.1.5 brzo širi, najvjerojatnije zato što ima neke velike prednosti u odnosu na trenutačno dominantne sojeve omikrona, a dobra vijest je da Europa ima vremena za pripremu ako i kad broj zaraženih počne rasti.

“Postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od virusa COVID-19 u EU/EEA, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama”, piše Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u svojoj procjeni.

Tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za covid-19 Maria Van Kerkhove rekla je da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge varijante. U SAD-u je prešao s 4 % sekvencioniranih slučajeva na 40 % u nekoliko tjedana, prema koordinatoru za odgovor Bijele kuće na covid. Međutim, još nije poznato uzrokuje li težu infekciju.

Ova je podvarijanta zasad samo bljesak na radaru u Europi u smislu broja slučajeva, rekao je ECDC iako je otkrivena u Danskoj, Francuskoj, Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Švedskoj, Islandu , Belgiji, Češkoj, Portugalu i Irskoj. Podaci koji dolaze iz SAD-a sugeriraju da se XBB.1.5 agresivno širi, pri čemu se slučajevi udvostručuju svakih devet dana.

Opasnost je u tome što se eksplozija slučajeva podudara s ionako teškom sezonom gripe i respiratornog sincicijskog virusa, što opterećuje bolnice. U Belgiji su vlasti za javno zdravstvo proglasile epidemiju gripe zbog porasta slučajeva, a vrhunac se očekuje za tri ili četiri tjedna.

No, samo zato što je ova podvarijanta uzrokovala eksploziju slučajeva u SAD-u, ne znači da će se takav scenariji dogoditi i u Europi.

Pročitajte: Što je “dry january”, koje su njegove prednosti i kako se priključiti ovom trendu?

XBB.1.5: moguća dominantna varijanta

Ova varijanta mogla bi se u sljedećim tjednima proširiti u Njemačkoj i ostatku Europe i postati dominantna varijanta, kako je izjavio njemački epidemiolog.

“Možemo s određenom sigurnošću prognozirati da će ta varijanta prevladati i u našoj zemlji”, rekao je Hajo Zeeb s Instituta Leibnitz za prevenciju, istraživanje i epidemiologiju u Bremenu.

Po njegovim riječima, XBB.1.5 se susreće s gubitkom imuniteta kod ljudi koji su se cijepili ili preboljeli bolest prije dosta vremena.

Dodaje, međutim, da je trenutačno broj poznatih slučajeva varijante XBB.1.5 u Njemačkoj vrlo nizak te da nema potrebe razmatrati nove mjere.

Varijanta otkrivena u listopadu vrlo brzo se proširila na sjeveroistoku SAD-a i od sredine prosinca je postala dominanta u tom dijelu zemlje, dok je u ostalim dijelovima manje prisutna.

Vrlo je malo informacija o težini bolesti koju ta varijanta uzrokuje, rekao je Richard Neher, voditelj istraživačke grupe za evoluciju virusa i bakterija na Sveučilištu u Baselu, no procjenjuje da nije značajnije različita od drugih varijanti po tom pitanju.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach izrazio je zabrinutost zbog nove varijante, ali i nadu da će Nijemci prebroditi zimu prije nego se varijanta proširi.

ECDC piše da je ubrzani tempo širenja vjerojatno posljedica sposobnosti podvarijante da izbjegne zaštitu imunološkog sustava koju su pružile prethodne infekcije ili cijepljenje. Također, ima mutaciju na svom spike proteinu – dijelu virusa koji se veže na stanice domaćina – što bi moglo pružiti neku prednost, kako piše Politico.

Pročitajte: Ova krvna grupa može utjecati na rizik od moždanog udara

Foto: MangoStar_Studio iStock/Getty Images Plus via Getty Images