Prema riječima stručnjaka, ovih 5 činjenica o erektilnoj disfunkciji treba znati svaka žena

by | 23 ožujka, 2021

Erektilna disfunkcija je poremećaj spolne funkcije u muškaraca, koji se očituje u nemogućnosti postizanja ili zadržavanja erekcije dovoljne čvrstoće za spolni čin.

Problem nastaje kad se muškarci ovog poremećaja srame te odbijaju potražiti stručnu pomoć, ali i kad njihove partnerice pronalaze uzrok u sebi. Navedeni poremećaj se može liječiti te u većini slučajeva rezultati liječenja budu uspješni i vidljivi u vrlo kratkom roku. Prvi korak u liječenju erektilne disfunkcije je otvoren razgovor o istoj. No takvog razgovora često nema, a obje strane postaju frustrirane zbog problema koji se ne rješava. Ono što žene moraju znati, kad je erektilna disfunkcija u pitanju, jest činjenica da one nisu uzrok iste. Uzrok erektilne disfunkcije često se krije u drugim fizičkim ili psihičkim zdravstvenim problemima muškarca, poput dijabetesa, visokog kolesterola, visokog krvnog tlaka te depresije. (Pročitajte: 5 stvari o seksu o kojima žene često pitaju na psihoterapiji)

Činjenice koje treba znati svaka žena čiji partner ima erektilnu disfunkciju

Erektilna disfunkcija može dovesti do poteškoća u odnosu te često utječe na samopouzdanje i jedne i druge strane. Ako se o tom problemu ne govori otvoreno i bez srama, on može dovesti do zahlađenja te razmirica. Ovo su neke od stvari koje žene moraju znati ako im se partner bori s erektilnom disfunkcijom:

Zdravstveni uzroci erektilne disfunkcije

Erekcija nastaje prilikom seksualnog uzbuđenja, na koje utječu brojni fizički i psihički faktori. Erektilna disfunkcija javlja se zbog raznih zdravstvenih problema, koji utječu na prokrvljenost. To mogu biti problemi s krvnim tlakom, prekomjerna tjelesna težina, dijabetes, problemi s hormonima, genetske predispozicije, ali i brojni psihički te emocionalni problemi.

Erektilna disfunkcija puno je češća no što se misli

Erektilna disfunkcija zahvaća čak 30 posto seksualno aktivnih muškaraca mlađih od 40 godina. Posljedica izbjegavanja pričanja o ovom problemu je, između ostalog, i nemogućnost liječenja zbog toga što osoba nije dobila stručnu dijagnozu.

Erektilna disfunkcija se može liječiti

Ako se otvoreno govori o ovom problemu te se na vrijeme potraži stručna pomoć, erektilna disfunkcija se brzo i lako liječi. (Pročitajte: 3 pitanja za osobe koje smatraju da nedovoljno imaju seksualne odnose)

Edukacija je ključna u shvaćanju problema

Najgore posljedice nastaju kada se problemi ignoriraju te kada se zbog srama izbjegava razgovor o erektilnoj disfunkciji. Kako biste olakšali sebi i svom partneru, posvetite se edukaciji, a prilikom odlaska liječniku budite mu pratnja i podrška. Isto tako, ne bojte se postaviti pitanja te učiti od stručne osobe od koje zatražite pomoć.

Problem se ne krije u vama

Reakcija mnogih žena na partnerovu erektilnu disfunkciju najčešće je prebacivanje uzroka problema na sebe. No erektilna disfunkcija u većini slučajeva događa se zbog fizičkih ili mentalnih zdravstvenih problema osobe.

Foto: cottonbro/Pexels