5 stvari o seksu o kojima žene često pitaju na psihoterapiji

by | 10 veljače, 2021
psihoterapija

Niti jedna veza nije otporna na promjene, a dio tih promjena su zasigurno i seks, libido te seksualna privlačnost među partnerima.

Nije nepoznanica da seksualna privlačnost među partnerima s vremenom splasne. No to ne treba biti razlog za brigu jer taj “problem” nije nerješiv. Ipak, ljudi koji primijete promjene na polju seksa i privlačnosti uglavnom se zabrinu. Tražeći pomoć od stručnjaka, žene koje se susreću s promjenama u seksu stručne osobe uglavnom pitaju ista ili slična pitanja. U nastavku smo vam pripremili odgovore na nekoliko najčešćih pitanja o seksu koje muče žene.

Može li se orgazam “naučiti” dostići?

Mnoge žene, koje iza sebe imaju godine i godine veze, mogu se pohvaliti s vrlo malim brojem orgazama za vrijeme seksa. Neke od njih orgazam nisu doživjele nikada. No, na sreću, odgovor na pitanje o mogućnosti učenja postizanja orgazma pozitivan je. Psihoterapeuti i psihoterapeutkinje napominju kako je dostizanje orgazma vještina koju možemo naučiti kao sve druge stvari. Ono što može otežati orgazam su psihički problemi, problemi sa samopouzdanjem, traume te određeni ginekološki problemi. No orgazam nije nešto što mogu doživjeti samo određene osobe. Kako biste postigli orgazam morate istraživati vlastito tijelo, biti iskreni te reći partneru ili partnerici što volite i želite te, a što ne želite. Isto tako, za postizanje orgazma koristite se seks igračkama te masturbirajte. (Pročitajte: Nekoliko zabavnih ideja za predigre koje će vaš seks učiniti nezaboravnim)

Zašto orgazam s vremenom postaje teže dostižan?

Posve je normalno da seksualna želje s vremenom splasne te da se razina privlačnosti smanjuje. To dovodi i do otežanog postizanja orgazma. No baš kao što neprestano tražite načine na koje se možete zabaviti te unijeti nove aktivnosti u vezu, isto tako trebate tragati za novim aktivnosti i načinima na koje možete začiniti svoj seksualni život. Sve što se ponavlja s vremenom postaje monotono, a monotonija može utjecati na postizanje orgazma. Stoga, budite kreativni i s partnerom dođite do ideja i rješenja kojima ćete unijeti zabavu u krevet.

Što učiniti ako mi nije do seksa s partnerom?

Svaka stručna osoba reći će vam da nipošto ne ulazite u seksualne odnose ako to ne želite. Nitko nikada ne bi trebao činiti ništa silom, pa tako ni sudjelovati u seksualnim aktivnosti samo kako bi zadovoljio partnera ili partnericu. Isto tako, znajte da to vrijedi i obratno. Ako druga strana ne želi imati seksualne odnose, nemojte ju siliti na to.

Koliko seksa je premalo seksa?

Velik broj osoba koje su u dugim vezama i koje su primijetile manju seksualnu aktivnost pitaju se koliko je seksa dovoljno seksa. No odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan. Normalno je da je količina seksa veća na početku veze, no isto tako, život s partnerom ne bi se trebao pretvoriti u život s cimerom. Ako seksualne aktivnosti nemate mjesecima, morate znati da imate problem. Ono što trebate učiniti u takvim situacijama je iskren razgovor s partnerom ili partnericom. S druge strane, morate znati da je vrlo moguće da su vaše i želje partnera vremenom postale različite te da samo razgovorom i iskrenošću možete riješiti ono što vas muči. (Pročitajte: 5 aplikacija pomoću kojih ćete začiniti seksualni život i dobro se zabaviti)

Kako izbjeći neugodnost zavođenja i isprobavanja novih stvari?

Ono što stručne osobe često savjetuju, jest isprobavanje novih stvari s partnerom ili partnericom. No taj savjet sa sobom gotovo uvijek donosi novo pitanje. Osobe, kojima je ovo savjetovano, često se pitaju kako pristupiti partneru ili partnerici s obzirom na to da misle kako dovoljno poznaju svog partnera te znaju što želi. Tu se, također, javlja osjećaj srama i neugodnosti u trenucima kada bi se trebale probati nove stvari. Stručne osobe tada savjetuju da čin zavođenja i predigre pokušate shvatiti iz druge perspektive.

Naime, u svakodnevnim stvarima često se nađu sitnice koje probamo po prvi puta kako bi partneru, ali i nama samima bilo bolje. Isto to ponekad trebamo raditi i u seksu. Predigra i zavođenje ne moraju biti stvari poput igranja uloga, vezivanja ili nošenja donjeg veša u kojem vam nije ugodno. Predigra nikada ne treba biti čin u kojem se na bilo koji način osjećate neugodno. To mogu biti poruke, dugi pogledi, dodiri, proučavanje partnera te priča. Isto tako, ako niste sigurni što trebate napraviti, jednostavno pitajte osobu s kojom ste u vezi o njezinim željama i potrebama. To će zasigurno riješiti sva vaša pitanja.

Foto: Polina Zimmerman/Pexels