Graciozno starenje: kako prigrliti sijede vlasi u 5 koraka

by | 26 ožujka, 2024
puštanje sijede kose

Svakim danom brojite sve više sijedih u kosi? Ako želite prestati bojiti svoju kosu, donosimo nekoliko trikova koji će vam olakšati prelazak od nijansi škriljevca do bisernih vlasi.

Kao i bore, sijede su prirodan i neminovan proces starenja. Počinje s par jedva vidljivih srebrenih vlasi koji proviruju iz vaše prirodne ili obojene boje kose, a s vremenom njihov se broj, brže ili sporije, umnožava. Kad sve veći postotak vaše kose počne rasti u bisernoj nijansi, imate dvije mogućnosti: (nastaviti) bojiti kosu kod kuće ili u frizerskom salonu ili prihvatiti svoju prirodnu sijedu nijansu.

Ako ste se, usprkos društvu koji promovira kult mladosti, odlučili za potonje, evo savjeta koje trebate znati o fazama prijelaza na sijedu kosu. Srećom, uz mnoštvo frizura za sijedu kosu, kao i tehnika bojenja, ljubičastih šampona i drugih preparata koji njeguju i ističu ljepotu bisernih vlasi, prigrliti sijede vlasi nikad nije bilo lakše.

Pročitajte: Kako usporiti pojavu sijedih vlasi? Uz ovih 8 prirodnih metoda

puštanje sijede kose

5 savjeta za graciozni prelazak na sijedu boju kose

1. Pustite kosu da raste

Pustite da vaša kosa izraste, a obojena kosa izblijedi što je više moguće jer ukloniti godinama bojenu kosu nije lak zadatak. Proces promjene boje može potrajati nekoliko tretmana i biti vrlo skup. Zato se pokušajte strpjeti i pustite vašu kosu što više da izraste, a vaša obojena boja kose prirodno izblijedi prije nego se odlučite otići u frizerski salon.

2. Prijeđite na polutrajnu boju za kosu

Ako koristite trajnu boju za kosu, razmislite o promjeni na polutrajnu na neko vrijeme, jer polutrajne boje za kosu brže blijede pa će vam to znatno olakšati prijelaz na sijedu.

3. Izbrojite vaše sijede

Provjerite koliko je vaše kose sijedo. Sijeda kosa uglavnom raste neravnomjerno i stihijski, zbog čega ljudi često misle da imaju više sijedih nego što je to zapravo slučaj. Da ne biste imali neželjeni crno bijeli scenarij na vašoj glavi, prestanite se bojati tek kada vaša kosa bude više od 60 posto sijeda.

4. Dodajte nekoliko pramenova

Za lijepu sijedu nijansu, na početku ćete vjerojatno trebati obojiti kosu jer želite da izgleda namjerno sijeda, a ne zapuštena. Bilo da ćete odabrati nekoliko svjetlijih pramenova uz lice ili par tamnijih koji će razbiti bjelinu, postoji mnogo tehnika bojanja, poput grey blendinga i balayagea uz koje će vaša boja izgledati prirodno, a neće zahtijevati previše održavanja.

5. Promijenite frizuru

Dobra frizura također je od krucijalne važnosti kad odlučite prigrliti svoje biserne vlasi. S obzirom na to da je njihova tekstura uglavnom drukčija – suša i grublja – možda ćete morati uložiti malo više truda u oblikovanje svoje frizure kako biste dobili željeni izgled. U tome vam može pomoći odabir neke od najboljih frizura za sijedu kosu.

Pročitajte: Boje kose koje dodaju godine: izbjegavajte ih ako ste prešle četrdesetu

Foto: Diamond Dogs, iStock/Getty Images Plus via Getty Images