Pravilnom prehranom protiv sijedih vlasi

by | 12 ožujka, 2013

Dobivanje sijedih vlasi je sasvim normalna pojava kada se stari. Ali to zna biti vrlo nezgodno, posebno kada se to dogodi u mlađoj dobi. S promjenom načina života i prehrane, sijede vlasi u mlađoj životnoj dobi postale su normalna pojava.

Osim toga, i stres je jedan od razloga pojavljivanja sijedih vlasi. Sijeda kosa nastaje također i kada kosa gubi pigmentaciju. Iako su genetika i starenje glavni uzroci, bitno je imati na umu da loša prehrana igra važnu ulogu u sijedenju kose. Nutritivni nedostaci također mogu biti jedan od uzroka ove pojave.

Pravilna prehrana potrebna nam je kako bi održali boju kose, ali i zdravlje naše kose. Dakle, to je imperativ kako bi se spriječila pojava sijedih. U nastavku pogledajte koje to namirnice trebate jesti kako bi spriiječili prerano sijedenje kose.

1. Svježe povrće

Svježe zeleno povrće je prirodni izvor vitamina B6 i B12, koji su nam potrebni kako bi naša kosa bila zdrava. Zeleno lisnato povrće poput špinata je dobar izvor B vitamina. Zeleno lisnato povrće sigurno će vam pomoći da se oslobodite sijede kose.

2. Čokolada

Čokolada je prirodno bogata bakrom. Bakar je dobar za proizvodnju melanina u kosi. Stanice melanina odgovorne su za proizvodnju boje, što čokoladu čini bitnom u sprječavanju pojave sijede kose.

3. Bobice

Bobice poput jagoda, malina i brusnica imaju veliku količinu vitamina C. Vitamin C ne samo da je dobar za zdravu kosu, već također sprječava prerano sijedenje. Osim kose, vitamin C također sprječava bore i druge znakove starenja.

4. Losos

Losos voli dosta ljudi. Losos je prirodan izvor selena, koji regulira proizvodnju hormona koji održava crnu boju kose. Losos se također bori protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti naš sustav.

5. Bademi

Bademi ne samo da su dobri za kožu, već i za kosu. Oni su bogati vitaminom E i bakrom. Kako biste se oslobodili sijede kose i kako biste imali zdravu i jaku kosu, dodajte bademe u svoju prehranu i vidjet ćete razliku.

6. Sol

Sol nam pomaže u sprječavanju sijedenja kose. Budući da se sol ne može izravno konzumirati, možete ju konzumirati kroz hranu bogatu jodom kao što je riba, banane i mrkva. Čuvajte se, jer prekomjerna potrošnja soli može biti štetna za zdravlje.

7. Suncokretove sjemenke

Suncokretove sjemenke imaju veliku količinu minerala koji igra važnu ulogu u funkcioniranju zdravog tijela. Ovi minerali nam također pomažu u proizvodnji i zadržavanju melanina. Ako je sadržaj minerala ili bakra smanjen u našem organizmu, to može učiniti da vaša kosa brže sijedi.

8. Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su bogati vitaminom B, vitaminima B-6 i B12 koji su od vitalnog značaja za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Nedostaci folne kiseline i biotina također mogu uzrokovati sijedu kosu. Ostale namirnice bogate vitaminom B uključuju cjelovite žitarice, tjesteninu, perad, meso, jaja i zeleno lisnato povrće.

Izvor: ljepota.ba