Prvi put u Hrvatskoj uvodi se praćenje ishoda liječenja

by | 5 veljače, 2024

Ministarstvo zdravstva je na Svjetski dan borbe protiv raka objavilo da se prvi put u Hrvatskoj uvodi praćenje ishoda liječenja posebno skupim lijekovima te se uspostavlja registar o ishodima tog liječenja, što će omogućiti nove terapije i financijsku održivost.

“Uspostavlja se pravni temelj prema praćenju i vrednovanju ishoda te individualnom liječenju svakog pacijenta kako bi se pružila najbolja moguća zdravstvena skrb u odnosu na pojedinu bolest i poboljšale šanse za izlječenje”, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Planira se uspostava pravilnika koji regulira vođenje registra rezultata liječenja lijekovima koji nisu na listi HZZO-a, te pravilnika o nadzoru nad rezultatima liječenja lijekovima s popisa posebno skupih lijekova.

Prema prijedlogu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo vodit će registar rezultata liječenja, u kojem će se prikupljati podaci iz bolnica o primjeni posebno skupih lijekova. Ministar Beroš ističe kako će praćenje rezultata liječenja doprinijeti povećanju učinkovitosti i kvalitete javnog zdravstvenog sustava.

Ministarstvo zdravstva naglašava da sustavno praćenje rezultata liječenja omogućuje evaluaciju uspješnosti primjene skupih lijekova, te kontinuirano nadzire primjenu i učinkovitost lijekova.

U Ministarstvu kažu i kako je Svjetski dan borbe protiv raka prilika da još jednom ukažu da je donesen Nacionalni strateški okvir protiv raka i Akcijski plan protiv raka. Također,  u različitoj fazi realizacije su i konkretne reformske mjere za koje su osigurana financijska sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Primjerice, uvedena je onkološka uputnica koja skraćuje obradu onkološki suspektnih pacijenata na roku od četiri do sedam dana.

Istovremeno se ulaže i u razvoj ljudskih potencijala, povećavaju se materijalna prava zaposlenih, ujednačava složenost radnih mjesta te se omogućava profesionalni razvoj.

Planom su osigurane nove 882 specijalizacije i 352 uže specijalizacije za doktore medicine u bolničkom sustavu, a dodatnim zakonskim izmjenama mijenja se regulacija ugovornog odnosa liječnika na specijalizaciji, kako piše Index.hr.

praćenje ishoda liječenja

Pročitajte: Ovo je čaj koji odgađa starenje – pokazalo je kinesko istraživanje 

Foto: GlobalStock iStock/Getty Images Plus via Getty Images