Poznata pjevačica progovorila o postporođajnoj depresiji: “To su stvari s kojima se ne treba igrati”

by | 7 kolovoza, 2020

Postporođajna depresija ozbiljno je stanje mentalnog zdravlja koje zahvaća između 13 i 19 posto žena nakon poroda. Iako se danas o njoj govori sve više, u mnogim krajevima svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, mnogi je i dalje smatraju tabu temom.

Upravo zbog toga, velika je snaga i važnost u otvorenom govoru o postporođajnoj depresiji, bilo da o njoj govore naše susjede, poznanice i prijateljice ili žene koje su poznate cijelom svijetu. Alanis Morrisette, kanadska pjevačica koja je svojom glazbom i riječima mijenjala svijet, odlučila je iskoristiti svoj utjecaj i glas te bez kočnica govoriti o svojoj borbi s postporođajnom depresijom.

Prošle je godine, prije rođenja trećeg djeteta, za magazin Self izjavila kako se zbog posljednje trudnoće jutrima budila osjećajući se kao da je prekrivena debelim slojem katrana. No Morrisette nije stala na tome te je za podcast Table Manners with Jessie Ware ponovno progovarala o istoj temi. Izjavila je kako je postporođajnu depresiju imala nakon prva dva poroda, a nakon trećeg se razvila postporođajna anksioznost.

“Posljednje dvije godine ne mogu se prepoznati, doslovno se osjećam kao da ja nisam ja… to traje najmanje dvije godine jer svoj problem nisam prijavila na vrijeme”, izjavila je tijekom podcasta. Dodala je kako se sjeća trenutka kada je prvi puta nazvala doktoricu te ju pitala kada će stvari postati lakše i jednostavnije.

“Stvari neće postati jednostavnije dok god si ne priznate da niste u redu”, rekla je Morrisette te je dodala kako je njoj postalo lakše u trenutku kada je potražila stručnu pomoć. Naglasila je kako su postporođajna depresija i anksioznost ozbiljne stvari s kojima se nipošto ne treba igrati. Iako njezina borba traje i dalje, svjesna je da će jednoga dana na postporođajne mentalne tegobe imati samo sjećanja.

Foto: Instagram