Povremeni post ima blagotvorni učinak na tijelo i pomaže pri mršavljenju

by | 9 kolovoza, 2020

Kad je u pitanju prehrana, većina će se fokusirati na ono što jedu, no fokus povremenog posta (IER – Intermittent fasting) nije na vrsti ili količini namirnica, fokus je na razdoblju u kojem unosimo hranu u tijelo.

Studije su pokazale kako IER strategije povremenog unosa hrane ili vremenski ograničene prehrane, na dva ili više puta tjedno, imaju blagotvoran učinak na tijelo, potrošnju energije i borbu protiv bolesti.

Postoji više vrsta posta, no najpoznatije metode su 16 : 8, 18 : 6 i 20 : 4. Prva metoda posta znači da unos hrane ograničavate na osam sati, dok šesnaest sati hranu ne unosite. Druga je metoda nešto radikalnija, a ona unos hrane ograničava na vremenski periodu od šest sati, dok se 18 sati hrana ne unosi u organizam. Posljednja metoda, pri kojoj unos hrane traje četiri sata, a period nejedenja traje 20 sati, najradikalnija je metoda. Za vrijeme posta dopušteno je unositi vodu, čaj, nezaslađenu kavu ili nešto drugo što nema kalorijsku vrijednost.

Znanstveno je dokazano da tijelo nakon 16 sati ulazi u stanje ketoze, koje ima blagotvoran učinak na gubitak kilograma. Ketoza je prirodno metaboličko stanje koja se javljaju kada tijelo nema dovoljno ugljikohidrata (ili glukoze) za energiju te umjesto toga sagorijeva masti. Tijelo u tom stanju troši zalihe masnoća. Nakon 18 sati, tijelo ulazi u stanje autofagije, metaboličkog procesa koji stanice koriste kako bi razgradile i reciklirale stanične komponente i iz tijela izbacile vlastite otpadne tvari.

Foto: Unsplash