Jeste li čuli za pravilo 80 : 20? Evo kako vam ono može pomoći u skidanju kilograma

by | 3 ožujka, 2020

Danissa Morris iz Indianapolisa u Indiani cijelog se života mučila s kilogramima. Iako je uvijek željela imati vitak struk i dobru liniju, ova 29-godišnja medicinska tehničarka nikad nije uspjela izdržati nijednu dijetu. Cijeli život se, prema vlastitom priznanju, loše hranila, a fizička aktivnost joj je bila nikakva.

No prije pet godina bila je na redovitom liječničkom pregledu i vaga joj je pokazala nevjerojatna 94 kilograma na visinu od 162 centimetra. Liječnik joj je objasnio da s navedenom težinom ima visok rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti te da joj je razina kolesterola u krvi iznad svih referentnih vrijednosti te da će vjerojatno morati početi uzimati lijekove.

Ta spoznaja ju je uništila i provela je dva dana u izolaciji razmišljajući o svome životu i razlozima zbog kojih se dovela u tu situaciju. Najgore od svega bilo je to što je paralelno bila zaposlena u teretani i zbilja nije imala razlog koji bi opravdao njezinu težinu i nebrigu za vlastito zdravlje. Odlučila je iskoristiti pravo na besplatno korištenje teretane i promijeniti život.

Sljedeći dan počela je s treninzima i uz pomoć kolega iz teretane pripremila plan prehrane, a pet godina kasnije, rezultati su zapanjujući.

Danissa je danas osobna fitness trenerica (nedavno je dobila certifikat), a svoju priču odlučila je podijeliti s javnošću jer joj je želja da što više ljudi shvati koliko je važno paziti na vlastito tijelo i zdravlje.

Ono što smatra važnim je poučiti ljude da je proces gubitka kilograma dugotrajan i naporan te da nema rezultata preko noći. Tijelo u ovom procesu prolazi puno različitih stanja i ključno je da osvijestite da te promjene nisu uvijek lijepe. Morate voljeti svoje tijelo cijelo vrijeme i biti zadovoljni sitnim promjenama koje se događaju da biste izdržali do kraja i postigli željeni rezultat.

Danissa je svoje tijelo dovela do samog savršenstva pa se od 2016. godine i natječe na fitness natjecanjima, a najveći problem je imala s pravilnim učenjem brojanja kalorija i slaganja obroka te nutritivnim vrijednostima pojedinih sastojaka.

Pokušala je većinu obroka slagati na način da sadrže dovoljno proteina, ugljikohidrata, zdravih masnoća i što je više moguće povrća, paralelno se pridržavajući pravila 80 : 20.

Evo kako trenutačno izgleda njezin dnevni jelovnik:

Doručak – 3 bjelanjka, 1 cijelo jaje, zob, razno voće (najčešće jabuke, grejp i borovnice)

Ručak – Pečena piletina ili riba sa šparogama te slatki krumpir ili smeđa riža kao prilog

Grickalice – Krekeri od riže s maslacem od kikirikija, tuna ili bademi

Večera – Proteini s povrćem ili engleski doručak za večeru (ovo drugo ju posebno veseli)

Desert – Čokoladni keksi ili neko drugo čokoladno pecivo (ali vrlo rijetko i samo u slučaju krize)

Ovakav oblik prehrane i odlasci u teretanu najmanje četiri puta tjedno doveli su do gubitka 36 kilograma u razdoblju od godine dana. Danas Danissa ide u teretanu s motivacijom za vježbanje i uz vježbe s utezima barem dva puta tjedno odradi kardio trening.

Svoj gubitak kilograma i izgradnju tijela temelji na tri velike promjene koje je napravila: promjeni prehrane, konzistentnom treniranju i usporavanju procesa.

Ovo zadnje joj je bilo posebno teško jer joj se znalo dogoditi da po nekoliko tjedana kilogrami ne idu nikud i tad joj je nedostajalo i motivacije i strpljenja. Ustrajnost je ono što je na kraju presudilo u korist zdravlja. Na kraju, Danissa upozorava da je u redu koristiti neku osobu za motivaciju, ali da se nikad ne smijete uspoređivati s njom jer svako tijelo ima svoj put. Promijenite životni stil i način razmišljanja i bit ćete zdravi i sretniji.

IZVOR: INDEX.HR