Uočite li neke od ovih simptoma moždanog udara, jako je bitno da reagirate na vrijeme

by | 22 listopada, 2019
moždani udar

Moždani udar – smanjenje protoka krvi u mozgu zbog ugruška ili krvarenja – hitan je slučaj. Stoga, što se prije započne liječenje, manja je vjerojatnost da će moždano tkivo biti trajno oštećeno.

“Postoje tretmani za moždani udar koje treba primijeniti u prva tri do četiri sata nakon moždanog udara, kao što su lijekovi koji napadaju ugrušak. Zbog toga je ključna brza reakcija“, tvrdi profesor neurologije Seemant Chaturvedi.

Simptomi moždanog udara

1. Poteškoće s vidom ili zamagljen vid

Moždani udar može uzrokovati probleme s vidom: dvostruku sliku, zamagljenu sliku ili potpuni gubitak vida na jedno oko. Ovo očigledno nije dobro poznata činjenica: jedno istraživanje provedeno na 1.300 ljudi pokazalo je da samo 44 posto njih zna da moždani udar može uzrokovati probleme s vidom.

2. Poteškoće u govoru ili zbunjenost

Čak se i prilikom “manjih” moždanih  udara mogu javiti poteškoće u komunikaciji. Moždani udar može narušiti sposobnost izražavanja ili razumijevanje govora. Ako ne možete normalno izgovoriti rečenicu i miješate riječi, vjerojatnost da ste pretrpjeli moždani udar iznosi 72 posto.

3. Slabost u udovima

Uobičajeno je da nakon moždanog udara udovi postanu slabašni, da ih je teško kontrolirati ili da su potpuno paralizirani. Uglavnom “otupi” ruka ili noga na suprotnoj strani polutke mozga koji je zahvaćen udarom. Ispružite obje ruke s dlanovima prema gore i držite ih u tom položaju 10 sekundi. Ako vam jedna od ruku počne nekontrolirano padati, to indicira slabost mišića, što je znak moždanog udara.

Pročitajte: Neurologinja nam je otkrila sve o ranim simptomima te prevenciji moždanog udara kod žena

4. Vrtoglavica i gubitak ravnoteže

Ako patite od vrtoglavice, imate mučninu i teško vam je hodati, to može značiti i da ste pretrpjeli moždani udar. Pacijenti nerijetko miješaju simptome moždanog udara s drugim medicinskim stanjima. Ponekad se vrtoglavice pripisuju virusnom sindromu, ali to može biti znak moždanog udara.

5. Bol

Bol nije tipičan simptom moždanog udara, ali ako u ruci, nozi, jednoj strani lica ili prsima osjetite iznenadnu i snažnu bol, to je svakako razlog za zabrinutost. Istraživanje je pokazalo da se kod žena netradicionalni simptomi javljaju 62 posto češće nego kod muškaraca, a jedan od njih je i bol.

6. Jaka glavobolja

Iznenadna, izrazito jaka glavobolja koju možete kategorizirati kao jednu od gorih koje ste imali, učestali je simptom moždanog udara. Ovakva se bol u tandemu s moždanim udarom najčešće javlja kod žena, ali i kod mlađih osoba koje su u prošlosti bolovale od migrena.

7. Umor i psihičke promjene

Nedavno istraživanje o ishemijskom moždanom udaru, vrsti moždanog udara uzrokovanog ugrušcima, pokazalo je da žene koje imaju moždani udar češće od muškaraca osjećaju opću slabost, umor, dezorijentiranost i psihičke promjene.

8. Štucavica

U običnim situacijama, štucanje je bezopasna i kratkotrajna smetnja. No, kad je moždani udar u pitanju, on utječe na centar za disanje u mozgu, što može izazvati iznenadnu, dugotrajnu štucavicu, češće kod žena.

9. Nemogućnost disanja ili palpitacije

Ne možete doći do zraka? Imate osjećaj kao da vam srce ubrzano lupa ili preskače? Istraživanje rodnih razlika pokazalo je da žene češće imaju ove simptome od muškaraca.

Foto: piyaphat50 / iStock / Getty Images Plus