Popodnevne navike koje će dan učiniti puno boljim

by | 27 siječnja, 2022
popodnevne navike za bolji dan

Čak i ako uživate u svome poslu, cjelodnevno fokusiranje na njega može biti psihički iscrpljujuće i iznimno stresno. Pauze u obliku popodnevnih navika mogu pomoći. Posebice ćete svoju nekoncentraciju vidjeti u tome kad zurite u prazno i bezveze skrolate po računalu, a zapravo ne radite posao koji trebate obaviti. Po tome ćete znati da trebate pauzu, to jest mentalni odmor koji će vas resetirati, a nakon toga ćete se vratiti svojim poslovima s jasnijim, usredotočenim umom koji je spreman nositi se do kraja s ostatkom dana.

Stručnjaci za mentalno zdravlje preporučuju prelazak na bilo kakvu drugu vrstu aktivnosti kako bi se ponovno fokusirali i napunili energijom. Dave Spiegel, dr. med., naziva to “promjenom stanja” jer ponovno aktivno prebacujete svoj mentalni fokus na nešto novo. Ako vas neki zadatak ili rok opterećuje, ponekad je upravo pauza ono što trebate. Dakle, ako se ponekad osjećate umorno, neusredotočeno, preopterećeno i samo želite razbistriti glavu i podići raspoloženje, evo nekih koraka kako to učiniti:

Pročitajte: Male, ali sigurne navike koje će vas uistinu učiniti sretnijima

Pročitajte poglavlje u beletrističnoj knjizi

Čitanje knjige i uranjanje u neki izmišljeni svijet može dovesti do promjene mentalnog stanja. Usredotočiti misli na nešto drugo znači da vas ipak može nešto izvući iz stanja u kojem ste zaglavljeni.

Napravite pauzu u organizaciji

Pospremanje ili organiziranje fizičkog prostora oko sebe iznimno je važna stvar, ali to je način kako da se fizički i proaktivno brinete o sebi i o svom prostoru. Ljudi često sami sebe stavljaju na posljednje mjesto, ali upravo zato je važno voditi računa o prostoru u kojem radite jer će to pomoći u tome kako radite i poboljšati vaš um te usredotočenost na ono što je važno.

Oduprite se želji da skuhate još kave

Iako se čini kao kontraefekt, stručnjaci preporučuju da izbjegavate supstance koje mijenjaju raspoloženje kako biste preživjeli poneke stresne dane i popodneva. Zamijenite tu šalicu kave drugim napitkom u kojem uživate i neka vam to bude nova navika, kako piše self.com.

Pročitajte: Petominutne navike koje vode do sretnijeg dana

Gledanje 30-minutne humoristične serije

I to usred radnog dana, da. Mentalni odmor uz dobru humorističnu serije itekako će dobro doći, nasmijati vas i napuniti vam baterije.

Imenujte svoje emocije

Stručnjaci predlažu da ponekad zastanete i razmislite o emocijama koje osjećate – bilo da ćete to zapisati u svoj mobitel, dnevnik ili samo na papir. Ova aktivnost će vam pomoći da prihvatite svoje emocije, iskreno progovorite kako se u vezi njih osjećate i ne dopuštate da vas one kontroliraju i pokvare vam dan.

Zapišite stanke u svoj kalendar

Kako se držite reda oko toga što treba napraviti kad je u pitanju posao, tako se držite i toga da je važno uzeti odmor – za sebe i svoju dušu i mentalno zdravlje. Ako zapišete u raspored da morate dnevno potrošiti 15 minuta na šetnju, onda to i napravite jer je to također vrijedan radni zadatak koji morate obaviti samo za sebe.

Pročitajte: Pet jednostavnih načina kako zaštititi mentalno zdravlje zimi

Foto: Pheelings Media iStock/Getty Images Plus via Getty Images