Način na koji ćete steći više samopouzdanja kad je u pitanju posao

by | 25 prosinca, 2020

Ova je godina mnogima bila čudna i poprilično teška, a kad su u pitanju karijera i financije, mnogi su bili pred velikim izazovima.

Otkazi, zastoji, propali planovi i poslovi zahvatili su sve. Bilo da ste imali siguran i stalan posao ili da ste sami svoji šefovi, ova vam je godina zasigurno zadala udarce i prepreke koje nije bilo lako savladati. Sve je to mnoge ljude dovelo do zida. Neki su se pitali kako dalje, neki su sumnjali u svoje sposobnosti, a neki su se jednostavno izgubili u novom normalnom. Bez obzira na to na koji način ste se našli pred zidom, postoje načini na koje možete vratiti samopouzdanje u domeni posla i karijere. Jedan od tih načina je i vođenje dnevnika karijere.

Kako steći samopouzdanje i izgrađenost kad je u pitanju posao?

Dnevnik karijere način je na koji mnogi ljudi savladavaju prepreke i osjećaje manje vrijednosti. Isto tako, dnevnik karijere može vam pomoći u otkrivanju onoga što doista želite, odnosno onoga što ne želite. Sve što vam je potrebno za vođenje dnevnika karijere jest najobičnija bilježnica ili rokovnik. Način vođenja razlikuje se od osobe do osobe.

No ono što mnogi preporučuju je slobodno pisanje, odnosno zapisivanje svega što osjećate pri vrhu stranice te pisanje malih pobjeda na dnu stranice. Osim toga, ako želite nešto “uredniji” dnevnik karijere i strukturu koje ćete se držati, možete odrediti i kategorije po kojima ćete pisati. Neke od tih kategorija su – male i velike pobjede, posao koji vas je najviše usrećio i razlozi zbog kojih ste bili sretni, posao koji niste voljeli obavljati i lekcije koje ste iz istog izvukli, poslovne želje koje ste ostvarili i one koje tek mislite ostvariti i slično.

Ono što će vam dodatno pomoći u cijelom procesu je i otpuštanje negativnih misli. Nemojte biti prestrogi prema sebi, dajte si prostora i vremena te nipošto nemojte misliti da ste manje vrijedni samo zbog jednog otkaza ili lošeg poslovnog perioda. Kad, na kraju cijelog procesa, pogledate u sve ono što ste postigli, znat ćete koliko vrijedite i povratiti izgubljeno samopouzdanje te dobiti volju za ponovnim postizanjem uspjeha.

Foto: Anthony Shkraba/Pexels