Pokrenut je program za očuvanje mentalnog zdravlja majki u postpartalnom periodu

Napokon!

by | 28 srpnja, 2023
mentalno zdravlje

Klinika za psihijatriju Vrapče pokrenula je program za očuvanje mentalnog zdravlja namijenjen rodiljama i majkama djece do dvije godine starosti. Podrška ovoj skupini žena stoji iza naziva programa Postnatal.

Postpartalni period nosi niz specifičnosti (bioloških, psiholoških i socijalnih), što zahtijeva specifičan, ciljani pristup ovoj skupini žena. Zdravlje majke značajno utječe na zdravlje djeteta te na njegov odgovarajući psihološki razvoj, ali i na zdravlje cijele obitelji, zbog čega je očuvanje mentalnog zdravlja majki od velike važnosti za cijelu zajednicu.

Program za očuvanje mentalnog zdravlja majki u postpartalnom periodu

Cilj programa Postnatal je rana prevencija, rano prepoznavanje određenih psihičkih poteškoća, kao i njihovo liječenje, s naglaskom na anksiozne i depresivne simptome koji se u ovom periodu mogu pojaviti.

Program uključuje psihoedukativne grupe, grupni i individualni psihoterapijski rad, tehnike relaksacije, učenje socijalnih vještina, farmakološko liječenje.

očuvanje mentalnog zdravlja u postpartalnom periodu

Kroz psihoedukaciju obrađuju se neke od specifičnih tema vezanih za ovo razdoblje: specifičnosti odnosa majka-dijete u prvim godinama života, emocionalni izazovi ranog roditeljstva, emotivni razvoj malog djeteta, važnost podrške obitelji i šire sredine, specifičnosti promjene obiteljske dinamike nakon dolaska dijeteta, edukacija o zdravim stilovima života, edukacija o anskioznim i depresivnim simptomima.

Prije uključenja u program obavlja se timska procjena. Program se provodi ponedjeljkom i petkom. Ponedjeljkom se program odvija online, a uključuje psihoedukativne aktivnosti i tehnike relaksacije. Petkom se program odvija uživo, a sastoji se od grupne psihoterapije, individualnih pregleda i psihoterapije, razgovora sa socijalnim radnikom i grupnih radionica. Planira se za grupu najviše 20 pacijentica. Za program je potrebna D1 uputnica. Kontakt telefon je 01/3713-266, a kontaktirati ih možete i putem e-maila: [email protected]

očuvanje mentalnog zdravlja u postpartalnom periodu

Foto: Pexels, Bolnica Vrapče