Pokrenite “blokirani” želudac

by | 29 siječnja, 2014

Želudac ne podnosi stres, alkohol, pušenje, suviše obilne, presoljene obroke i industrijsku hranu, jer otežavaju njegovo funkcioniranje i izazivaju tegobe. Stoga je, prije svega, potrebno otkloniti ove čimbenike i promijeniti navike u prehrani, a ukoliko s vremena na vrijeme date sebi oduška i prepustite se hedonizmu, primijenite ove praktične savjete koji će riješiti probavne probleme.

Ublažite posljedice stresa

Kad god ste u mogućnosti, izdvojite vrijeme za sebe i provedite ga u ugodnom okruženju, šetnji, čitanju, razgovoru s dragim osobama. Pomoći će vam čajevi i tinkture od lavande, bosiljka, hmelja, matičnjaka, metvice, valerijane i kantariona, koji imaju umirujuće djelovanje.

”Odmorite” želudac

Ukoliko osjetite probavne tegobe, prekinite unos hrane i dozvolite želucu da se malo ”odmori”, potrudite se izdržati bar četiri-pet sati bez jela. Za to vrijeme konzumirajte čajeve za olakšavanje tegoba i obavezno ih pijte u manjim gutljajima.

Masirajte trbuh

Nježnim kružnim pokretima, u smjeru kazaljke na satu, masirajte trbuh oko pet minuta. Tako ćete pokrenuti i ubrzati kretanje hrane kroz probavni sustav te olakšati probleme s probavom.

Topli oblozi

Zagrijavanje trbuha bocom tople vode ili termoforom provjeren je lijek za ublažavanje želučanih tegoba. Preporučuje se i oblog od kamilice koji se radi na sljedeći način: skuhati jači čaj, ostaviti neka se smlači, namočiti ručnik, privinuti ga na trbuh i držati dok se ne ohladi. Ponavljati postupak dok se ne osjeti olakšanje.

Blagotvorna mješavina

Korijander sadrži eterično ulje koje potpomaže stvaranje želučanih sokova i smiruje grčeve u trbuhu, kim potiče izbacivanje plinova, bosiljak održava ravnotežu u crijevnoj flori, a metvica opušta želudac i crijeva, smanjuje grčeve i mučninu, te stimulira produkciju želučanih sokova. Ako nemate vremena za pripremanje čaja, možete ponijeti sa sobom vrećicu sjemenki kima i grickati ih dok ne osjetite olakšanje.

Tinkture za prvu pomoć

Ukoliko ste skloni želučanim tegobama, napravite tinkture koje će vam uvijek biti pri ruci, a u slučaju tegoba imat će izuzetno brzo i povoljno djelovanje.

Od matičnjaka: 20 g svježe osušenih listova preliti decilitrom 70% alkohola i ostaviti da odstoji četiri tjedna. Uzimati 20-30 kapi dnevno.

Od đumbira: 200 g korijena preliti litrom 60% alkohola i ostaviti da odstoji 21 dan na toplom i tamnom mjestu. Uzima se 10-20 kapi prije jela.

Izvor: Life Content, Lekovito bilje