Ova aktivnost olakšava menopauzu i menstrualne simptome

Pokazalo je istraživanje

by | 6 veljače, 2024
plivanje menopauza menstrualni simptomi

Hladna voda ima velike dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje, kako pokazuje studija UCL-a, dok polovica ispitanih žena kaže da smanjuje tjeskobu.

Plivanje u hladnoj vodi može značajno smanjiti simptome menopauze kao što su promjene raspoloženja i valovi vrućine, pokazalo je istraživanje. Čini se da provođenje vremena uronjenog u hladnu vodu ženama u menopauzi donosi niz dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje, a neki to uspoređuju s “iscjeljenjem”, prema istraživačima.

Studija, koju su vodili akademici s University College London, ispitala je odgovore 1114 žena u dobi između 16 i 80 godina, s prosječnom dobi od 49 godina, koje redovito plivaju u hladnoj vodi. Među studijskom skupinom, 785 žena je u to vrijeme prolazilo kroz menopauzu.

Polovica te grupe izjavila je da je plivanje u hladnoj vodi značajno smanjilo njihovu tjeskobu, dok je manjina potvrdila da je također pomoglo u rješavanju promjena raspoloženja (35 %), lošeg raspoloženja (31 %) i valova vrućine (30 %). A šest od deset (63 %) izjavilo je da su plivali posebno kako bi riješili simptome menopauze, kako piše The Guardian.

Studija objavljena u časopisu Post Reproductive Health istraživala je koristi plivanja u hladnoj vodi. Profesorica Joyce Harper, vodeća autorica studije s Instituta Elizabeth Garrett Anderson za žensko zdravlje pri UCL-u, ističe da hladna voda smanjuje stres kod ljudi koji plivaju na otvorenom, dok ledene kupke potiču oporavak mišića kod sportaša.

Istraživači sugeriraju da žene mogu iskoristiti plivanje u hladnoj vodi za ublažavanje fizičkih simptoma kao što su valovi vrućine i bolovi.

Pročitajte: Studija otkrila dva čimbenika koja drastično povećavaju izglede za migrenu 

plivanje menopauza menstrualni simptomi

Učinci plivanja u hladnoj vodi bili su toliko značajni da bi moglo predstavljati alternativno rješenje za žene koje se suočavaju s simptomima menopauze te potaknuti veći broj žena da se bave sportom.

Redovite plivačice u hladnoj vodi koje su imale simptome menopauze ili menstruacije iskusile su “pozitivan sveukupni učinak”, otkriva istraživanje. Identificirane su pet ključnih prednosti tog iskustva: voda je djelovala smirujuće i poboljšavala raspoloženje; stvarale su se socijalna interakcija i osjećaj zajedništva; poboljšan je doživljaj menstruacije; smanjen je utjecaj valova vrućine; došlo je do općeg poboljšanja zdravlja.

Utjecaj hladne vode na zdravlje

Hladna voda može imati različite utjecaje na zdravlje, a evo na što sve može utjecati:

Stres i mentalno zdravlje

Kupanje ili plivanje u hladnoj vodi može imati blagotvoran učinak na smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja. Hladna voda može potaknuti oslobađanje endorfina i drugih neurotransmitera koji pomažu u borbi protiv stresa i poboljšavaju opće mentalno zdravlje.

Imunološki sustav

Izlaganje hladnoj vodi, poput tuširanja hladnom vodom ili plivanja u hladnom moru, može potaknuti imunološki sustav. Hladna voda može potaknuti tijelo da proizvodi više bijelih krvnih stanica, koje su ključne za borbu protiv infekcija.

Oporavak mišića

Ledene kupke ili izlaganje hladnoj vodi mogu pomoći u oporavku mišića nakon intenzivnih fizičkih aktivnosti. Hladnoća može smanjiti upalu i bol te potaknuti cirkulaciju krvi, što pomaže u bržem oporavku mišića.

Regulacija tjelesne temperature

Izlaganje hladnoj vodi može pomoći u regulaciji tjelesne temperature, posebno tijekom vrućih ljetnih dana. Hladna voda može pomoći u rashlađivanju tijela i sprječavanju pregrijavanja.

Smanjenje upala

Hladna voda može imati antiupalni učinak te pomoći u smanjenju upala i oticanja u tijelu.

Međutim, važno je napomenuti da izlaganje ekstremno hladnoj vodi može biti opasno za ljude s određenim zdravstvenim stanjima, poput srčanih problema ili problema s cirkulacijom. Prije izlaganja hladnoj vodi ili primjene terapije hladnom vodom, uvijek je preporučljivo posavjetovati se sa stručnjakom.

Pročitajte: Šest načina kako izgraditi održivu rutinu vježbanja koju volite 

Foto: Pexels