Očaravajuće plaže u Istri za koje možda niste znali

by | 21 lipnja, 2024
plaže u istri

Istra, poluotok na sjeverozapadnoj obali Hrvatske, poznata je po svojim prekrasnim plažama, a čak i ona manje poznate su vrijedne spomena i posjeta!

Obala Istre nudi raznolikost pejzaža, od šljunčanih i pješčanih plaža do skrivenih uvala i stjenovitih obala za koje vjerujemo znaju samo oni koji tamo žive. Ipak, ako ćete se ove godine ili možda koje sljedeće uputiti u Istru, odvojite vrijeme da posjetite plaže koje se tamo nalaze.

One su pravi mali raj u skrivenoj prirodi, s kristalno čistim morem i mediteranskom vegetacijom koju je dovoljno samo udahnuti i gledati. U svakom slučaju, plaže Istre pružaju savršeno okruženje za nezaboravan odmor – bilo da ste sami ili s obitelji.

Provjerite popis plaža koje morate posjetiti ako boraviti u Istri!

Najljepše plaže u Istri koje valja posjetiti

Kamenjak (Premantura)

Rt Kamenjak je najjužnija točka istarskog poluotoka, a nalazi se 20-ak minuta vožnje od Premanture. To je prirodni rezervat s brojnim uvalama i plažama, popularan među turistima zbog svoje netaknute prirode i kristalno čistog mora.

Osim toga, u prilog tome govore i autori “Lonely Planeta”, jednog od najuglednijeg turističkog vodiča na svijetu koji su Kamenjak svrstao među deset najljepših plaža na planetu.

Plaže u Rt Kamenjaku se nalaze na Prematuri koja je svega 10 km udaljena od Pule, a spada pod Općinu Medulin. Na ovom mjestu ćete pronaći čak nekoliko plaža od kojih je svaka posebna po nečem, a zajednička im je mir, tišina, prirodan hlad i prekrasan pogled.

Plaža Valbandon

Plaža Valbandon smještena je u blizini Fažane, malog ribarskog mjesta na zapadnoj obali Istre, nedaleko od Pule. Ovo područje je popularno među lokalnim stanovništvom i turistima zbog svojih lijepih plaža i opuštene atmosfere, a blizu je i poznati nacionalni park Brijuni.

Plaža je uglavnom šljunčana i to znači da je idealna za šetnju, a ima i betonskih dijelova koji su pogodni za sunčanje.

Nudistička plaža Koversada

Ovo je jedna od najstarijih i najpoznatijih nudističkih destinacija u Europi, a plaže na Koversadi uglavnom su stjenovite s kamenim platoima i zaklonjenim šljunčanim zaljevima, dok se nasuprot otoka nalazi pješčana plaža – piše portal info.vrsar.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kos Ka (@kostek_)

Plaža Bijeca, Medulin

Kilometar duga pješčana plaža s blagim ulazom u more i brojnim popratnim sadržajima idealno je mjesto za cjelodnevni odmor i zabavu čitave obitelji, a posebice je ističe pijesak te prirodni hlad koji je baš savršen za boravak tamo.

Također, na ovoj plaži možete uživati u brojnim pogodnostima i sportskim aktivnostima poput odbojke na pijesku,  picigina, skijanja na vodi….

Plaža Lanterna

Plaža Lanterna nalazi se na poluotoku Lanterna, između gradova Poreč i Novigrad, na zapadnoj obali Istre. Do ove plaže možete doći stazama kroz šumu, a ona je sama po sebi šljunčana te ima blagi ulaz u more pa je izrazito popularna za obitelji s djecom.

Opremljena je svim potrebnim sadržajima za ugodan boravak, uključujući ležaljke, suncobrane, tuševe i sanitarne čvorove.

Plaža Ambrela, Pula

Plaža Ambrela, smještena u popularnom turističkom naselju Verudela u Puli i jedna je od najljepših i najposjećenijih plaža u ovom području. Posebno je ističe kristalno čisto more, ali i kvaliteta vode koja se stalno prati. Spomenimo i to da plaža nosi Plavu zastavu, a na samoj plaži ima brojne sadržaje prilagođene za sve uzraste.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Koki C. (@koraline.chc)

Zlatne stijene, Pula

Zlatne stijene (poznate i kao Golden Rocks) popularna su destinacija u Puli, poznata po svojoj prekrasnoj obali i plažama koje su idealne za vlasnike pasa i njihove ljubimce. Ovu plažu okružuju stijene i golemo kamenje, ali i šljunčani dijelovi što znači da ima dovoljno mjesta i za igru i za kupanje, to jest uživanje u blizini vode.

Pročitajte: Paddling na rijekama Imotskog spektakularno je iskustvo koje si želimo priuštiti ovog ljeta 

Foto: Instagram, boerescul iStock/Getty Images Plus via Getty Images