Pitali ste Ljiljanu: “Otkad znam za sebe, borim se s organizacijom i samodisciplinom”

Na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica

by | 21 svibnja, 2022
mentalno zdravlje

Dobro došli u SOS kutak, seriju u kojoj na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica. Ne ustručavajte se zatražiti stručnu pomoć – pišite Ljiljani Škrinjarić, dr. med., spec. psihijatar, psihoterapeut na [email protected] (za intimni kutak). Sva su pitanja anonimna.

Otkad znam za sebe, borim se s organizacijom i samodisciplinom. Jednostavno, koju god metodu isprobala za organizaciju i time management, sve kao da pada u vodu i prije nego što uistinu pokušam. Bilo da je riječ o poslu ili slobodnom vremenu u koje pokušavam uklopiti sve čime se želim baviti, nekako uvijek na kraju ispadne kaos i gašenje najveće vatre. Čini mi se da je problem što sve radim po osjećaju – odnosno onda kad mi se nešto radi te da ne mogu samu sebe disciplinirati. Na poslu mi se dogodi da imam po 25 otvorenih tabova/web-stranica jer ne znam što bih prije od silnih zadataka na to-do listi iako znam da je rješavanje jednog po jednog zadatka produktivnije i pametnije. Kako da se bolje organiziram?

Silvija

Draga Silvija, naša osobnost stvara se od rođenja, pa neke naše životne navike postaju automatizam koji nije lako promijeniti. Naveli ste da sve radite po osjećaju, a vaši osjećaji su vrlo autodestruktivni prema vama. Vi ste to vrlo jasno opisali, a kako bi došlo do promjene, neophodno je da vrlo aktivno pristupite tome.

Naučiti upravljati vlastitim emocijama najvažnija je vještina.

Proces rada na samome sebi jedinstven je za svaku osobu i predstavlja izazov s kojim se ponekad nije lako suočiti. Biti najbolja verzija sebe odgovoran je i težak zadatak, ali dugujemo sami sebi pokušati ostvariti svoje snove. Neophodna je jaka želja, dobar plan i izdržljivost.

Svaku večer napravite plan za sutra: uključite u njega poslovne obveze, ali i vrijeme za odmor, zabavu, rekreaciju. Nemojte pretjerivati s ciljevima i ako na kraju dana ne budete skroz zadovoljni, prebacite neobavljeno za sutra. Možda ćete u prvom tjednu imati uspješan tek jedan dan u planiranju i obavljanju obveza, ali ako ne odustanete, s vremenom ćete biti sve uspješniji, a vaš osjećaj da možete biti uspješniji sve jači.

Preuzeti odgovornost znači shvatiti da baš svi osjećaji i naša ponašanja dolaze iz nas samih i da smo jedino mi sto posto odgovorni za njih.

Teške situacije izgrade karakter i sjajna je pobjeda kad nemoguće napravimo mogućim. Budite junakinja svog života, a ne žrtva!

Pročitajte: “Voljela bih posvojiti dijete, no moj suprug nije sklon toj ideji”

 

Foto: Pexels